SREBRENICA

Potočarima odjekuju jecaji i molitve: Hiljade ljudi pristižu u Memorijalni centar, gdje će biti ukopano 35 žrtava

A. Durgut

Avaz.ba

11.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U Srebrenicu je jutros do 9 sati pristiglo 177 autobusa i 2.306 automobila s građanima koji će prisustvovati današnjoj komemoraciji žrtvama genocida.

U Potočarima će danas biti obavljeni ukop i dženaza 35 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici.

Stanovnici cijele BiH danas dolaze u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida koji je okarakteriziran kao najgori još od Drugog svjetskog rata.

U Memorijalni centar Potočari, između ostalih, doći će i veliki boj visokih zvanica, među kojima su i visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), srbijanski političar Čedomir Jovanović, ambasadorica SAD Morin Kormak (Maureen Cormack).

Volonteri, službenici Federalne uprave civilne zaštite, policijskih agencija, Oružanih snaga BiH, Crvenog križa i drugih organizacija raspoređeni su duž puta, gdje pomažu ostalim osobama i dijele vodu.

Predviđeno je da komemoracija počne u 11 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem zvanica, nakon čega će uslijediti odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida.

Među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane ove godine su i četvorici maloljetnika, a riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.