Liga socijaldemokrata Vojvodine: Cijela planeta danas se sjeća Srebrenice, ali ne i Srbija

Nap.ba
11.07.2018 11:16

Foto: Arhiv

Liga socijaldemokrata Vojvodine duboko je razočarana zbog izostanka dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, saopćeno je danas iz te stranke, na 23. godišnjicu genocida, prenosi agencija Patria.

- Nažalost, očito je da ni poslije dvadeset i tri godine od ubistva više od 8.000 muškaraca i dječaka u našoj zemlji ne postoji jasna spremnost da se zločin osudi - izjavili su iz LSV-a. Podsjećaju da su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine još prije 11 godina predložili Narodnoj skupštini Srbije da se izmjeni krivični zakon kojim bi bili sankcionirani svi pokušaji skrnavljenja uspomene na srebreničke žrtve.

„Za prijedlog LSV-a nije bilo razumijevanja!“

Dodali su da poslije puno otpora 2010. godine poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine u kojem je ubijeno 8.000 Bošnjaka.

- Deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom spomenutog suda, bez spominjanja termina genocid. Usvajanje ove deklaracije bilo je praćeno strašnom kampanjom mržnje prema njenim predlagačima. Dominirali su termini „antisrbi“ i „izdajnici“. Politika negiranja zločina, ali i ruganja žrtvama nastavila se i poslije usvajanje Deklaracije. Liga socijaldemokrata Vojvodine veoma je razočarana što naše društvo još nema snage da otvoreno, jasno i bez ograda govori o zločinima u bosanskom Podrinju - poručili su iz LSV-a.

Istikli su da danas u dnevnim listovima nema ozbiljnijih podsjećanja na Srebrenicu. Također, dodaju da u elektronskim medijima u Srbiji danas neće biti specijalnih emisija o srebreničkim žrtvama.

- S druge strane, na nacionalnim televizijama se pojavaljuju osuđeni ratni zločinci koji bez imalo srama negiraju zločin. Cijela Evropa i cijela planeta danas će se sjetiti žrtava Srebrenice. U Srbiji će to učiniti dvije ili tri političke stranke i nekoliko organizacija za ljudska prava. Sramotno! - Zašto se onda čuditi kada mladi ljudi skandiraju jezivu parolu „Nož, žica, Srebrenica“?  - Srpsko društvo se mora suočiti sa zločinima iz devedesetih godina. Bez tog suočavanja, teško je očekivati bilo kakav napredak!“ - zaključili su iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. 

NA VRH