BIH

Izetbegović poručio negatorima: Recite gdje se nalaze lokacije masovnih grobnica i probudite nešto ljudsko u sebi

Avaz.ba

11.7.2018

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da se 23 godine kasnije pitamo koliko je potrebno mržnje i zla da se ubije dječak, starac, trudnica, da se tijela premještaju planski, kako su i egzekucije vršene. Istakao je da je normalnom ljudskom biću teško pojmiti da se takav zločin desio, a da samo zločinci mogu shvatiti te dubine zla.

- UN, koji je Srebrenicu proglasilo zaštićenom zonom, nije poduzeo korake na koje se obavezao – rekao je Izetbegović i dodao da će Srebrenica zauvijek ostati tamna mrlja na obrazu onih koji su ovo mogli, a nisu spriječili.

Kazao je da se svijest zločinaca nije promijenila s obzirom na to da se 23 godine kasnije i dalje traga za oko hiljadu tijela, te je pozvao da kažu gdje se nalaze kosti stradalih.

- Savjest zločinaca za sve ove godine nikada se nije probudila. I dvadeset tri godine nakon genocida tragamo za još hiljadu tijela žrtava. Oni koji znaju lokacije masovnih grobnica šute. Sa ovom mjesta ih još jednom pozivamo; olakšajte i sebi i nama, probudite bar nešto ljudsko u sebi i omogućite smiraj dušama žrtava, recite gdje se nalaze posmrtni ostaci - poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je ideologija mržnje koja je bila pokretač za počinjeni genocid i danas prisutna.

Izetbegović je kazao i da su njegov i govor Valentina Incka slični, ali da Incko, za razliku od njega, ima mogućnost nešto učiniti.

- Poruka da je Radovan Karadžić junak je strašna i ne može ostati. To se da ispraviti Vašom odlukom. Pozivam Vas da makar tu stvar uradite – dodao je Izetbegović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.