VIJESTI

Ukinuta zabrana izvoza jabuka za Rusiju

Ilustracija

Srna

11.7.2018

Ruska Federacija ukinula je danas zabranu izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je prilikom posjete Plantaži jabuka AD Popovo Polje, jednom od najvećih proizvođača ovog voća u RS, kazao da je to dobra vijest koja će sigurno obradovati sve voćare u BiH. 

- Ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantira za fitosanitarne zahtjeve Ruske Federacije - rekao je Šarović novinarima. 

Najavio je da će Rusi u narednom periodu posjetiti BiH i uvjeriti se u količine koje ova zemlja ima i namjerava da izvozi u Rusiju.  

- To će biti važno da bismo i mi i oni mogli tačno da znamo kojim količinama raspolažemo - dodao je Šarović. 

Potrebno je da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom u narednom periodu obrate pažnju i spriječe bilo kakve zloupotrebe i šverc. 

- Zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba sebi da dozvolimo novu takvu situaciju. Od šverca imaju samo korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove s Ruskom Federacijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brojne porodice i cijela zemlja - rekao je Šarović.

Rusija je u januaru obustavila uvoz jabuka iz BiH zbog sumnje u reeksport, što je drugi put u posljednjih nekoliko godina da ova zemlja uvodi zabranu uvoza iz BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.