BIH

Suadove unikatne kundake kupuju lovci od Amerike do Australije

Neki od Suadovih unikatnih radova

E. CRNKIĆ

11.7.2018

Unikatni i prelijepi - riječi su kojima se mogu opisati kundaci koje od drveta ručno izrađuje Suad Salihović (48) iz jajačkog naselja Vinac. To što je invalid, na desnoj ruci mu nedostaju tri prsta, ne sprečava Suada da od drveta stvara prava umjetnička djela. Ljubav prema drvetu naslijedio je od amidže, koji je nekad izrađivao šargije. 

Javor i trešnja

- Prema uputstvu rahmetli amidže Ćamila, kao osmogodišnjak sam izradio svoju prvu šargiju – kaže Salihović.

Kundake je počeo izrađivati 1997. godine, po povratku iz izbjeglištva, a tada je nabavio i svoju prvu pušku. Suadova porodica se tradicionalno bavi lovom.


Od 1997. godine izrađuje kundake

- I ja sam se počeo baviti lovom i pronašao dodatnu aktivnost, izradu kundaka - prisjeća se Salihović.

Kako su kundaci nastajali, tako je rasla i potražnja za njima, a samim time i Suadovo usavršavanje, koje i danas traje.

- Najviše koristim orahovo drvo, mada sam ih izrađivao i od javora dževera i trešnje. Do sirovine dolazim svakako, imam dosta prijatelja koji pošalju dasku, a nedavno sam je dobio iz Brčkog brzom poštom – pojašnjava on.

Svaki njegov rad je unikat. Za izradu jednog kundaka potrebno mu je do 10 dana, ovisno o inspiraciji, motivu, vrsti te zaštiti, upijanju ulja i sušenju.

- Alat koji koristim, uglavnom je ručne izrade i nije profesionalni, a dlijeta su obična, iz trgovine, plaćena oko pet maraka. Ljudi, kad vide moj alat, ne mogu vjerovati da sam njime napravio onakve radove, svi misle da imam radionicu i da koristim mašine – kaže Salihović.

Posebne narudžbe

Njegovi drveni kundaci našli su kupce u cijelom regionu, ali i u zemljama Evropske unije, a stigli su čak i do Amerike i Australije.

- Imao sam i mnogo posebnih narudžbi pa sam tako izrađivao razne ljudske i životinjske likove i mnoge druge motive, sve prema želji mušterija - navodi Suad Salihović, veliki zaljubljenik u lov i drvo.


Brojne izložbe

Salihović je prvu izložbu imao davne 2004. godine, a za tu priliku izradio je slike u duborezu, reljefe sa motivima Jajca. Do sada je imao šest samostalnih i tri kolektivne izložbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.