U Dobraku na lijevoj obali Drine kod Srebrenice

Majka Saliha otvorila srce i kuću za učesnike komemoracije

S. SMAJLOVIĆ
11.07.2018 23:32

Foto: Saliha ispred kuće čeka goste

Saliha Osmanović (65) iz Dobraka na lijevoj obali rijeke Drine kod Srebrenice svake godine otvori i srce i kuću učesnicima komemoracije u Potočarima. 

Saliha je u genocidu izgubila sinove Edina i Nermana te muža Ramu. Slika njene tragedije obišla je cijeli svijet kad je objavljen snimak na kojem Ramo doziva zarobljenog sina Nermana da izađe iz šume i preda se srpskim vojnicima.

Nije tijesno

Na konak i odmor kod Salihe dođu i znani i neznani, rodbina, komšije, prijatelji iz Federacije BiH i dijaspore. Bude i stranaca iz cijelog svijeta. Napuni se dvospratna kuća. I nikome nije tijesno.

- Iako je Dobrak od Potočara udaljen 50 kilometara, moji gosti vole ovdje doći. Neki se najave, a neki ne. Uglavnom, ko god dođe, ima gdje noćiti i nikoga s kućnog praga nisam vratila. Svako sebi priprema hranu, prenoće i ujutro idu u Potočare na komemoraciju. Dođu i iduće godine - govori nam hadži Saliha.

 Bol i samoća

Živi sama u obnovljenoj, lijepo uređenoj kući i avliji. Ima veliko imanje, ali stigne obraditi samo pet dunuma uz kuću. Sama kopa, kosi, uređuje voće i cvijeće, a u bašči uvijek uzgaja sve vrste povrća.

Kako kaže, tugu, bol i samoću liječi radom na imanju i branjem šumskih plodova, koje prodaje.

Sin Edin, kaže, poginuo je 9. jula od granate u blizini Potočara. Iste noći ukopan je u srebreničkom prigradskom mezarju Kazani. Nermin i Ramo otišli su preko šume. Ekshumirani su iz nekoliko podrinjskih grobnica i ukopani u Memorijalnom centru. Često obilazi njihove mezare i prisustvuje svakoj dženazi 11. jula u Potočarima.

 Kome je do putovanja? 

Saliha je prije nekoliko dana bila zaprepaštena kad su je pozvali iz nekog udruženja (ne zna kojeg) i ponudili joj da 9. jula s grupom srebreničkih majki ide na ekskurziju u Tursku. Kaže da je odbila tu ponudu, kazavši im da su srebreničkim majkama ekskurzija “Marš mira”, dženaza i komemoracija u Potočarima te se ne može načuditi kome je do ekskurzije.

Oglasi

NA VRH