SLUČAJ "SILOS"

Saopćenje Općinskog odbora SBB-a Hadžići: Puna podrška braniocima

„Silos“ nije bio logor već ratni zatvor

Avaz.ba

12.7.2018

Općinski odbor Saveza za bolju budućnost (SBB) Hadžići, povodom nepravomoćne presude Suda BiH u slučaju „Silos“, želi iskazati punu podršku braniocima, i u to vrijeme, jedinim legitimnim i legalnim predstavnicima organa Republike Bosne i Hercegovine, koji su djelovali u skladu s važećim zakonom i Ženevskom konvencijom. 

 - Želimo napomenuti da Silos nije bio logor, kako se to u mnogim medijima prenosi, već ratni zatvor. Ljudi u Silosu nisu bili zatočeni zbog pripadnosti bilo kojoj narodnosti, već su lišeni slobode zbog kršenja tadašnjeg, a i sadašnjeg, Ustava i zakona, odnosno u prvom redu posjedovanja automatskih pušaka, mitraljeza, minobacača, ručnih bombi - navodi se u saopćenju Općinskog odbora SBB-a Hadžići.

Dodaje se da u Silosu niko nije ubijen, niti silovan, i nikome nije ni izrečena presuda za ova djela.

 - Apeliramo na sve medije i portale da zbog populizma ne koriste olako ovu tešku terminologiju, niti se smije dozvoliti širenje takvih dezinformacija u komentarima na različitim stranicama.

Bošnjaci su uvijek vjerovali u pravdu i činjenice, i samo to se i traži. Nadamo se da će u drugostepenom postupku biti sagledane, i uzete u razmatranje, sve činjenice, i da će istina izaći na vidjelo. Nećemo dozvoliti nikakvo lažno i vještačko izjednačavanje žrtava i agresora. Ne tražimo nikakav alibi, ali ne možemo i nećemo prihvatiti nikakvu obmanu – naglašeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.