Obavljeno žrijebanje u CIK-u: Utvrđen redoslijed stranaka na glasačkom listiću za 132 politička subjekta

S. DEGIRMENDŽIĆ
12.07.2018 12:45

Foto: Sa današnjeg žrijebanja ( M. Kadrić)

Okončano je žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH  i utvrđen je redoslijed stranaka na glasačkom listiću za 132 politička subjekta. Kao što smo ranije objavili politička stranka SBB - Fahrudin Radončić, bit će pod brojem 35 na glasačkom listiću. 

Pod brojem 65 je SDA. Redni broj 20 ima HDZ BiH, a pod brojem 29 je Naša stranka. Na broju 1 je Savez za novu politiku, dok je PDA pod brojem 48.  

Broj 69 dodijeljen je SNSD-u, Proevropski blok je pod brojem 47, dok je pod brojem 41 HDZ 1990. 

Između ostalih na 82. poziciji naći će se SDS, na 83. DF, na 92. SDP BiH, a na 93. mjestu je  Građanski savez.

Na 100. poziciji nalazi se koalicija Hrvatsko zajedništvo koje predvodi HDZ 1990, dok je 132. i posljednju poziciju na glasačkom listiću dobio nezavisni kandidat Mladen Nikolić.

Inače, današnje žrijebanje prekidano je čak dva puta. 

Prvi put do prekida je došlo zbog pada elektronskog sistema putem kojeg se žrijebanje vrši. Prethodno je 71 politički subjekt dobio broj koji se trebao naći pored njegovog imena na glasačkom listiću, no na žrijebanju 72. broja došlo je do pada sistema i nije bilo moguće nastaviti izvlačenje brojeva.

Tada su članovi CIK-a pitali prisutne predstavnike političkih stranaka i nezavisne posmatrače protive li se tome da izvlačenje bude nastavljeno od 72. broja, jer su dobili garancije da je dotadašnji tok žrijebanja bio regularan.

Jedan od posmatrača žrijebanja, koji se nije predstavio, kazao je da ''zbog nepovjerenja CIK-a u javnosti'', on predlaže da žrijebanje bude provedeno iznova, međutim, Irena Hadžiabdić kazala je da su svi članovi CIK-a saglasni da se žrijebanje ipak nastavi od 72. broja, jer o do tada provedenom žrijebanju postoji zapisnik da je sve bilo regularno.

No, tek što je žrijebanje nastavljeno i nakon što su izvučena naredna dva broja, odnosno 72. i 73., došlo je do ponovnog pada sistema i tada je Hadžiabdić odlučila da žrijebanje bude prekinuto. 

Žrijebanje od 74 do 132 broja  obavljeno je ručno, iz trećeg pokušaja. 

Rečeno je da se svi koji imaju primjedbe mogu žaliti CIK-u na današnje žrijebanje u roku od 24 sata. 

Do sada se nikada nije desilo da žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda stranaka na glasačkom listiću bude prekinuto.

NA VRH