BOSANSKA DUBICA

Drama se sretno okončala zahvaljujući Zoranu Mijiću: Dječaka uhvatio za ruke i spriječio da padne pod vozić

Mijić u lunaparku gdje je spasio dvoipogodišnjaka

M. ZGONJANIN

13.7.2018

Zoran Mijić Mrmi (39), golman i poznati humanista iz Bosanske Dubice, spasio je ovih dana svog dvoipogodišnjeg sugrađanina da ne padne pod vozić u lunaparku i tako u svoju biografiju, uz dosadašnjih osam spašenih života, dodao još jedan.  

Kaže nam da je presretan što se drama u lunaparku završila bez posljedica po dječaka, ali i da ga sve to pogađa kao čovjeka.

Presudne sekunde

- Danas (jučer, op. a.) ponovo sam bio u Domu zdravlja. Imam ogromnih problema sa pritiskom, jer niko, pa ni ja, ne može ostati ravnodušan na takve situacije, u kojima su sekunde presudne u spašavanju nečijeg života - kaže Mijić.

U tim sekundama, i sada je, trčeći kao bez glave, spasio dječaka.

- Čuo sam galamu, viku i onda ugledao dijete. Nakon što je otkopčao pojas, noga mu je već ispala van i krenuo je glavom prema šinama. Tad sam ga uhvatio za ruke i povukao na sigurno - kao bez daha kaže Mijić.

Sretan je i Miroslav Petković, dječakov otac i Mijićev prijatelj, jer se sve dobro završilo.

- Dijete je htjelo izaći iz vozića. Pritrčao sam, ali je Mrmi već bio tu. Ne znam kako se odmah stvorio, ali je najbitnije da se na kraju sve dobro završilo. Zbog svega sam mu beskrajno zahvalan - kaže Petković.

Zoran Mijić do sada je za svoju humanost dobio pedesetak priznanja, ali u svojoj Bosanskoj Dubici, kako je ranije govorio za “Avaz”, još nije dobio posao.

Podrška i pohvale

No, to što nisu prepoznali oni koji bi trebali zaposliti ovog humanistu, prepoznaju danas mnogi širom regiona, koji mu putem društvenih mreža šalju riječi podrške i pohvale.

Za priču o njegovoj humanosti zainteresirani su i brojni mediji, kako kaže i neki strani, a on će u decembru otputovati u Dablin, gdje će, kao jedini iz BiH, na predstavljanju ponosa Evrope biti u društvu 11 njemu sličnih humanista.

Nema objašnjenja

Prvi život Mijić je spasio 1996. godine, a ostalih osam u posljednje dvije godine. Tri života spasio je na nogometnim terenima. Niko nema objašnjenje za sudbinsku povezanost Mijića i onih koje on spašava.

- Ne znamo šta je u pitanju, ali on se, uglavnom, uvijek stvori tu kad nekome treba pomoći - kaže otac dvoipogodišnjaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.