BIH

Mladen Ivanić: Nakon uvažavanja sugestija iz RS, dao saglasnost za potpisivanje Deklaracije

Arhiv/agencija

Avaz.ba

12.7.2018

Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladena Ivanića do posljednjeg dana nije dao saglasnost za potpisivanje teksta zajedničkih deklaracija zemalja učesnica Berlinskog procesa sve dok nisu uvažene sugestije nadležnih institucija Republike Srpske, saopćeno je iz tog kabineta.

Kroz odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine data je, navodi se, saglasnost za potpisivanje Deklaracije o nestalim licima, ali ne i za pristupanje Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih osoba i sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

- Okvirnom planu, kako je navedeno u odluci, ne može se pristupiti sve dok ne bude provedena kompletna procedura u BiH, u skladu sa Zakonom o nestalim licima i ustavnopravnim nadležnostima, nakon konsultacija sa svim relevantnim institucijama u BiH, što, naravno, uključuje i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Time su u potpunosti ispoštovane sugestije nadležnih institucija RS - navodi se.

U saopćenju iz Ivanićevog kabineta također se navodi da je u Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Napominju da je Kabinet člana Predsjedništva BiH iz RS u vezi s definiranjem konačnog teksta te deklaracije, ali i ostalim tekstovima, sve vrijeme sarađivao i sa stručnim timom Republike Srbije, koja je, također, podržala tu deklaraciju.

- Kad je riječ o izjavi iz oblasti borbe protiv korupcije, u potpunosti je izmijenjena na način da budu ispoštovane sve sugestije Vlade RS. S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivoj temi, svako, pa i najmanje pogrešno tumačenje može napraviti štetu samo Republici Srpskoj. Površnost i zloupotreba čak i najosjetljivijih tema u svrhu predizborne kampanje prešla je svaku mjeru - saopćeno je iz Ivanićevog kabineta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.