Izetbegović u Briselu: NATO treba ojačati ulogu BiH da bismo postali snažniji partner

Fena
12.07.2018 18:07

Foto: Fena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je danas na NATO samitu u Briselu o doprinosima u ljudstvu (vojnicima i starješinama, na različitim zadacima) te finansijskoj podršci afganistanskoj armiji.

Izetbegović je istaknuo i namjere daljnjeg povećanja doprinosa Bosne i Hercegovine misiji. 

Napomenuo je da je mir moguće postići angažiranjem relevantnih aktera u Afganistanu, kroz mehanizam konsultacija, kompromisa i konsenzusa te da održiv mir mora podrazumijevati vodeću ulogu domaćih snaga.

- Mir je neodrživ ukoliko on ne bude imao i regionalnu dimenziju, što se posebno odnosi na važne aranžmane sa susjednim država, posebno s Pakistanom - iznio je stav na samitu u NATO-u predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Govoreći o nedjeljivosti međunarodnog mira i sigurnosti, Izetbegović je naglasio da ulogu BiH treba ojačati od Alijanse, da bi ona postala snažniji i bitniji partner te je stoga pozvao NATO da BiH što prije uputi poziv za ulazak u prvi Godišnji nacionalni program, čime će započeti proces pune konzumacije Akcionog plana za članstvo (MAP).

Najavio je da će BiH nastaviti davati doprinos međunarodnim naporima za očuvanje mira - kroz UN i od EU predvođene mirovne misije, učestvujući u svim naporima za borbu protiv terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji te da će se i dalje izgrađivati kao značajan činilac međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti.

NA VRH