SKANDALI

Marko Radoja nije preporučio, već zabranio Cvijet Srebrenice

K. Ke.

12.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Iako je Marko Radoja, urednik Informativnog programa (IP) BHT 1, nakon što su mediji objavili njegovu skandaloznu odluku o zabrani nošenja Cvijeta Srebrenice za voditelje programa, ustvrdio da to nije bila naredba, već "preporuka", mailovi koje je slao uposlenicima dokazuju suprotno.

- Kao urednik Informativnog programa, donosim odluku da voditelji IP-a sutra, na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, NEĆE nositi Srebrenički cvijet na reveru, iako je bilo preporuka da se ipak nosi – naveo je Radoja u svom mailu.

Iz njegovog dopisa, dakle, jasno je da voditeljima nije ostavljena mogućnost izbora, već da se radi isključivo o njegovoj naredbi odnosno zabrani.



U svom medijskom istupu Radoja je kazao da je bit takve "preporuke" bila neutralnost javnog servisa. No, nije odgovorio na pitanje zbog čega bi Cvijet Srebrenice, koji je simbol genocida nad Bošnjacima u ovog gradu, vrijeđao bilo koga, s obzirom na to da su genocid potvrdili i najviši međunarodni sudovi i institucije.

Cvijet Srebrenice su na svom reveru nosili i najviši evropski i svjetski zvaničnici, kao i poznate svjetske ličnosti koje su u Srebrenicu dolazile da bi odale počast žrtvama genocida.

Srebrenički cvijet tako je nosio bivši predsjednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton), bivša državna tajnica SAD Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayip Erdogan), Ahmet Davutolu (Davutoglu), bivši premijer Turske, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, bivši predsjednik Crna Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, kraljica Jordana Nur, bivši glavni sekretar UN-a Ban Ki-mun... Cvijet Srebrenice na svom reveru nosio je čak i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije koji ne priznaje genocid. 

Cvijet Srebrenice nosili su i svi zastupnici u Saboru Hrvatske na posljednjoj sjednici.

Osim zvaničnika, Cvijet Srebrenice nosila je i holivudska diva Anđelina Đoli (Angelina Jolie), kao i njen kolega Ben Aflek (Affleck), te mnogi drugi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.