BIH

Misija OSCE-a u BiH: Poricanje, poticanje ili umanjivanje genocida predstavlja prijetnju sigurnosti i stabilnosti u BiH

Brus Berton, šef Misije OSCE-a u BiH

Avaz.ba

13.7.2018

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom nedavnih izjava Rajka Vasića u kojima prijeti novim genocidom.

Kako su saopćili iz OSCE-a, oni najstrožije osuđuju uvredljive komentare od javnih ličnosti o ponavljanju genocida i novom ratu, koji negativno utječu na stabilnost države i dugoročni proces pomirenja u BiH.

- Poricanje, poticanje ili umanjivanje činjenica koje su međunarodni i domaći sudovi kvalificirali kao genocid, zločini protiv čovječnosti ili ratne zločine, suprotno je vrijednostima demokratskog društva te predstavlja prijetnju toliko neophodnoj sigurnosti i stabilnosti u BiH. Nažalost, ovakve izjave nisu rijetke, ali se one, nažalost, najčešće toleriraju. 

Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni utjecaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno. Negiranje genocida i pozivanje na rat zajedno stoje na putu adekvatnom suočavanju s prošlošću i postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini - poručuju iz OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve relevantne organe u BiH da ozbiljno shvate ovakve izjave te poduzmu adekvatne korake da oni koji ih daju odgovaraju za svoje postupke.

- Misija, također, podsjeća političke vođe u Bosni i Hercegovini na nedavnu Deklaraciju o ratnim zločinima u okviru Berlinskog procesa, koju je Bosna i Hercegovina potpisala prije tri dana na samitu o zapadnom Balkanu u Londonu. Bosna i Hercegovina se Deklaracijom obavezala da će se uzdržati od negiranja ratnih zločina, govora mržnje te veličanja ratnih zločinaca. U tom smislu, Misija poziva sve čelnike da promoviraju toleranciju, uzajamni dijalog i saradnju, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine - navode iz OSCE-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.