ALARMANTNO

Nesagledive posljedice odluke EU da ograniči uvoz čelika iz ostalih zemalja: Ugroženo 10.000 radnika u BiH!

D. PAŠALIĆ
14.07.2018 14:30

Foto: “ArcelorMittal”: Najveći izvoznik iz BiH

Trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu, a negativne prognoze analitičara, od kojih su svi strahovali, na kraju su se obistinile.  

Najveći izvoznik 

Odluka EU da ograniči uvoz čelika iz ostalih zemalja negativno će se reflektirati na BiH, što bi moglo imati nesagledive posljedice po ekonomiju BiH, a posebno po kompaniju “ArcelorMittal” kao najvećeg izvoznika iz BiH. 

Strahuje se da bi, prema prvim procjenama, moglo biti ugroženo čak 10.000 radnih mjesta u BiH ako na sastanku u Briselu, koji je započeo jučer, predstavnici Vlade FBiH ne uspiju riješiti ovaj problem. 

Potpunom implementacijom Zaštitnih mjera EU kompanija “ArcelorMittal” Zenica, koja godišnje u EU izveze više od 200.000 tona čelika, izgubila bi više od 30 posto gotovih proizvoda od čelika.

Nair: Gorući problem (Foto: B. Mahmić)

Prema riječima Bidžua Naira (Biju Nair), generalnog direktora “ArcelorMittala” Zenica, njihova glavna tržišta su Rumunija, Bugarska, Mađarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska.

- Ovo je jedan od najgorih oblika globalne kvote, gdje se uvoz u EU iz BiH smatra jednakim kao za bilo koju drugu državu u svijetu. Budući da smo mala jedinica, globalna kvota se vrlo brzo može popuniti i to u narednim mjesecima može ozbiljno naštetiti poslovnoj održivosti “ArcelorMittala” Zenica i Prijedor – upozorava Nair.

Ističe da su imali dosta razgovora s Vladom BiH i FBiH te da su optimistični da će nadležni poduzeti sve korake da zaštite poslovanje i zaposlene u BiH.

- S obzirom na to da se odluka EU kosi s načelima Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje, koji je BiH potpisala s EU, vjerujem da će Vlada BiH učiniti sve da ovo pitanje bude ključno na sastanku u Briselu – kaže Nair.

Ishod sastanka

Upozorava i da je razvoj i napredak BiH vezan za sporazum o slobodnoj trgovini s EU i ne smije biti narušen ni sa jedne strane. No, ako ishod sastanka ne bude očekivan, smanjenje proizvodnje, ali i moguće slanje radnika na čekanje, moglo bi se desiti već sutra.

- Sastanak je počeo danas (jučer, op. a.) u 14.30 sati. Budući da je dosta tema predviđeno, do kraja dana nećemo imati nikakvih informacija. Ishod situacije i našu sudbinu znat ćemo tek sutra (danas, op. a.) - zaključio je Nair. 

Šarović: Uzvratiti odgovarajućim mjerama

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tokom sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom i ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom naglasio je da bi se kvote negativno odrazile i na brojne kooperante ove kompanije širom BiH.

Zato će BiH, istaknuo je Šarović, radi zaštite svojih privrednika, morati uzvratiti odgovarajućim mjerama.

Oglasi

NA VRH