SKANDALOZNO

Narušeni odnosi izazivaju nove blokade: Predsjedništvo BiH ugrožava funkcioniranje bh. pravosuđa!

Predsjedništvo: Od maja se čeka odobrenje za program pretpristupne pomoći

Piše: E. HALIMIĆ

14.7.2018

Koliko su narušeni odnosi između članova Predsjedništva BiH i koliko to utječe na vrlo značajna pitanja za državu, pokazuje i činjenica da od maja ove godine nisu bili u stanju odobriti realizaciju značajne bespovratne novčane pomoći Evropske unije.  

Finansijski sporazum  

Radi se o paketu pretpristupne pomoći za sektor pravosuđa u Bosni i Hercegovini u iznosu od 14.350.000 eura. Ova sredstva je još u decembru prošle godine odobrila Evropska komisija, ali Predsjedništvo BiH do danas nije prihvatilo ovaj sporazum.

Sredstva za podršku bh. pravosuđu dijelom su namijenjena za finansiranje plaća uposlenih u pravosuđu, a konkretno za plaće više od 20 prijeko potrebnih IT stručnjaka, koji održavaju i unapređuju kompjuterski sistem bh. pravosuđa, koji se smatra jednim od najboljih u Evropi.   

Kako je na posljednjoj sjednici Vijeća kazao Admir Suljagić, direktor Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), osigurana su sredstva da se IT stručnjacima isplati još jedna plaća. No, ukoliko se IPA 2017. ne odobri, ovi stručnjaci će od 1. septembra ostati bez posla, čime će dugoročno biti ugroženo funkcioniranje bh. pravosuđa i kompletan elektronski sudski i tužilački sistemi.

Na naš upit, iz VSTV-a su odgovorili da je Vijeće u kontaktu s Evropskom komisijom te sa Predsjedništvom BiH.  

- Naredne sedmice se očekuje sastanak u okviru Evropske komisije, dok je za 1. avgust zakazana nova sjednica Predsjedništva BiH – kratko su kazali iz VSTV-a.  

Poslate urgencije

Nakon što se odobravanje ovog sporazuma nije našlo na 48. sjednici Predsjedništva BiH, koja je održana 5. juna, direktor Sekretarijata VSTV-a poslao je urgenciju Direkciji za evropske integracije, a predsjednik Vijeća je, u skladu sa zaključkom sjednice od 13. juna ove godine, uputio urgenciju Predsjedništvu BiH i Ministarstvu finansija BiH.


Suljagić: Osigurana sredstva za još jednu plaću

Nakon toga su odobravanje finansijskog sporazuma IPA 2017. i određivanje njegovog potpisnika uvršteni u prijedlog dnevnog reda 49. sjednice Predsjedništva BiH, zakazane za 3. juli ove godine. No, ta tačka naknadno je skinuta s dnevnog reda.

O svemu obaviješten EK

O svemu je obaviještena i Evropska unija. Sastanak sa Melvinom Asinom, šefom Kooperacije Delegacije Evropske unije u BiH, održan je 4. jula ove godine. Nakon toga je upućen i dopis Kristijanu Danijelsonu (Christian Danielsson), generalnom direktoru Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju. U dopisu su predstavljene moguće negativne posljedice po VSTV BiH i bh. pravosuđe.

Program IPA 2017. prihvatile su vlade entiteta, a nakon toga je i Vijeće ministara BiH, na sjednici održanoj 4. maja ove godine, usvojilo ovaj finansijski sporazum

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.