BIH

Ambasador Ruson: Francuska u potpunosti učestvuje u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji

A. Nuhanović

A. NUHANOVIĆ

14.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Francuska amabadsada u BiH obilježila je večeras u Sarajevu 14. juli, Nacionalni praznik, kada je osvojena tvrđava Bastilja.

Ambasador francuske u BiH Gijom Ruson (Guillaume Rousson) istakao je, obraćajući se brojnim zvanicama, da je 2018. godina veoma specifična po mnogim događajima.

- Ove godine, tačnije na jesen,bit će važan trenutak za sve demokratije, izbori, ovaj put opći i predsjednički. Vidjeli ste da je izborna kampanja već odavno počela. Francuska, kao i njeni partneri u Evropskoj uniji, pažjivo prati tu kampanju. Njena je želja da kampanja ne naruši evropski put Bosne i Hercegovine, ni za vrijeme kampanje ni poslije izbora. Brojni su izazovi, počev od odgovora na drugi paket pitanja Evropske komisije i općenito provođnja reformske agende. Francuska u potpunosti učestvuje u tom procesu približavanja, ove godine na primjer sa Konvencijom o priznavanju kvalifikacija visokoškolskog obrazovanja ili putem programa TAIEX posvećenog borbi protiv krijumčarenja kulturnih dobara.  Osim na evropskom putu, Francuska i u praksi pokazuje svoje prijateljstvo sa BiH i na bilateralnom planu podržavajući uz pomoć Muzeja Luvr - Zemaljski muzeja BiH, ili promovirajući francuski jezik: tako će počev od nove školske godine biti otvoreno jedno odjeljenje na francuskom jeziku u gimnaziji Obala - kazao je ambasador Ruson. 

Ukazao je i da Francuska aktivno sarađuje i u oblasti sigurnosti sama ili zajedno sa njemačkom kao što je slučaj sa borbom protiv krijumčarenja malokalibarskog oružja. 

Prijemu su prisustvovali predstavnici međunarodnih organizacija, ambasadori kao i predstavnici kulturnog života u Bosni i Hercegovini.

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.