VIJEĆNICA

Ambasador Koč: Narod BiH se 15. jula 2016. solidarisao sa Turskom, nismo zaboravili vašu podršku

A. Durgut

Fena

14.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Povodom druge godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličen koncert turskih narodnih pjesama pod nazivom „Junačke pjesme“.

Prigodna svečanost započela je intoniranjem himni dviju bratskih zemalja - BiH i Turske.

Pozdravljajući brojne zvanice iz političkog, vjerskog, kulturnog života i diplomatskog kora u BiH, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč (Koc) podsjetio je da se u Turskoj u noći 15. jula 2016. desio izdajnički pokušaj državnog udara.

- Te noći narod BiH se solidarisao sa nama. Prva poruka podrške došla je od predsjednika Izetbegovića. Nismo zaboravili ovu podršku i nećemo je zaboraviti. Večeras smo ponovo zajedno i priređujemo ovaj koncert da se prisjetimo one noći, da je ne zaboravimo i odamo počast naših šehidima, da se sjetimo izdaje i pokažemo našu solidarnost - dodao je ambasador.

Poručio je da niko neće moći narušiti bratstvo Turske i BiH, te da je večeras prilika da se ponovo pokaže to bratstvo i solidarnost.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je u svom obraćanju istakao da su prije dvije godine veliki turski narod i snažna turska država prošli kroz teško iskušenje izazvano neuspjelim pokušajem državnog udara.

- Državni udar su pokrenuli oni koji su zaboravili šta znače riječi odanost, ljubav, čast i poštovanje. Odgovor koji je dao hrabri turski narod će ostati svijetlim slovima zapisan u savremenoj historiji Republike Turske - istakao je Zvizdić.

Zbog toga, kako je dodao, Turska s pravom obilježava ovaj dan zajedništva turskog naroda i sjećanja na žrtve, sjećanja na šehide koji su dali svoje živote u sprečavanju državnog udara.

- Zemlju, državu, demokratiju i slobodu koji su bili dovedeni na rub, spasio je hrabri turski narod koji je bio spreman svojim životima braniti svoju domovinu - istakao je Zvizdić.

Izazovi sa kojima se susretala Republika Turska tog 15. jula 2016. izuzetno su važni, ali i teške historijske lekcije. Slobodarski duh jedne nacije, naglasio je Zvizdić, uvijek se povrđuje svijetlim primjerima, a tako je bilo i ovoga puta.

Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i drugi.

Kako je poznato, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, 15. jula. 2016. godine. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašle na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro, goloruki, stali ispred tenkova i oklopnih vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Koncert „Junačke pjesme“ održan je pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH, Turske državane televizije TRT, Instituta Yunus Emre i Grada Istanbula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.