Povodom druge godišnjice neuspjelog vojnog udara u Turskoj: Nekoliko stotina učesnika u "Trci za demokratiju" u Sarajevu

Fena
15.07.2018 11:09

Foto: A. Durgut

Na drugu godišnjicu pokušaja državnog udara u Republici Turskoj ambasada te zemlje u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu, uz podršku brojnih partnera, simboličnu sportsku manifestaciju „Trka za demokratiju“.

Start je bio u blizini ambasade, na Vilsonovom šetalištu, a turski ambasador u BiH Haldun Koč (Koc) najavio je da će ta manifestacija postati tradicionalna.

Podsjetio je na pokušaj puča u Turskoj prije dvije godine i naglasio da je tada pobijedila demokratija. Nadjačala je svijest turskog naroda o miru i najvišim ljudskim vrijednostima.

Prema ambasadorovim riječima, poruka događaja u Sarajevu je, također, vezana za vrijednosti mira, demokratije, solidarnosti i humanosti.

Ambasador Koč je zahvalio narodu Bosne i Hercegovine zbog pružene podrške i solidarnosti s turskim narodom u vezi s nemilim događajima u njegovoj zemlji prije dvije godine.

„Trka za demokratiju“ okupila je uglavnom mlade ljude iz Turske, BiH i drugih zemalja.

Trasa je bila dionica od Vilsonovog šetališta, sa skretanjem kod zgrade ''Elektroprivrede'' i pravcem prema Mostu Suada i Olga te dolaskom na ciljnu ravninu.

Sudjelovanje je bilo besplatno.

Neposredno pred trku intonirane su himne Turske i Bosne i Hercegovine.

NA VRH