SUD BIH

Izručeni ratni zločinci pušteni na slobodu: Iznenađujuće odluke za Obradovića, Kneževića i Sakoča

M. Aš.

15.7.2018

Optuženi ratni zločinac Milorad Obradović zvani Stiven koji je prošloga mjeseca izručen BiH iz Njemačke prekjučer je primijećen i snimljen na Autobuskoj stanici u Sarajevu, a fotografija se jučer proširila društvenim mrežama.

Mjere zabrane

Protiv Obradovića je Tužilaštvo BiH prije nekoliko dana podiglo optužnicu za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava kod Prijedora. Sud BiH mu je nakon izručenje iz Njemačke odredio jednomjesečni pritvor, koji je istekao 13. jula, te je iznenada prekjučer pušten da se brani sa slobode uz izrečene mjere zabrane!

Kako „Avaz” saznaje, Tužilaštvo je predložilo produženje pritvora za Obradovića zbog opasnosti od bijega i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinitelje, ali je Sud odbio taj prijedlog.

Iznenađuje i informacija da je istovremeno na slobodu pušten i Slobodan Knežević, koji je također izručen Bosni i Hercegovini iz Crne Gore u martu ove godine, a uhapšen je prema potjernici Tužilaštva BiH koje protiv njega vodi postupak u predmetu „Slobodan Taranjac i drugi”. I Knežević se tereti za ratni zločin nad 120 Bošnjaka počinjen u prijedorskom selu Miska Glava.

Sakoč osuđen

Iako je potpuno odvojen slučaj od ova dva, indikativno je da je Sud BiH na slobodu pustio i Edina Sakoča, izručenog u februaru 2016. godine iz Sjedinjenih Američkih Država, koje su mu oduzele američko državljanstvo kada je utvrđeno da je davao lažne podatke o svojoj ulozi u ratu u BiH.

Sakoč je prije dva mjeseca na Sudu BiH osuđen na pet godina zatvora za pomaganje u ubistvu dva civila srpske nacionalnosti u Počitelju.

Uznemirene žrtve

Žrtve, uznemirene ovakvim razvojem događaja, pitaju se šta će biti i sa nedavno izručenim Radomirom Šušnjarom, optuženim za višegradsku „živu lomaču”. On je prošlog mjeseca izručen iz Francuske i 25. juna mu je određen jednomjesečni pritvor.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.