PRESUDE

Zaboravljena predsjednica Suda BiH: Kreso izgubila tužbu protiv Radončića!

Piše: M. Aš.

16.7.2018

Bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, presudom Općinskog suda u Sarajevu (broj: 65 0 P 6367 52 17 P od 11. 07. 2018. godine), izgubila je tužbu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i mora platiti 1.648,40 KM troškova parničnog postupka.  

Izjava na Face TV-u

Meddžidi Kreso se nije dopala Radončićeva izjava prilikom gostovanja kod Senada Hadžifejzovića u emisiji Face TV-a 10. februara 2017. godine.

Radončić je tada rekao: „Mene je neko pritvorio na bazi vrlo diskutabilnih dokaza, na bazi dokaza koji u jednom fer postupku polako isplivavaju i pokazuju da se radilo o mnogo fabriciranih transkripata koji ne odražavaju stanje i ja lično mislim da je u pitanju čisto politički proces koji je trebao da ima dva cilja - moju političku eliminaciju i kompromitaciju, i to nije uspjelo. Mnogo hiljada članova SBB-a se upisalo, odnosno, ljudi nisu povjerovali da sam ja baš čovjek sklon bilo kakvim nelegalnim radnjama i, naravno, da je cijeli taj proces osmišljen, ohrabren iz jednog političkog centra moći kojem su pripadali i pojedini tužioci. Mislim na dva brata Čampara, Gorana Salihovića, Meddžidu Kreso”.


Faksimil presude Općinskog suda u Sarajevu od 11. jula ove godine: Kresina tužba odbijena kao neosnovana i još mora platiti 1.648,40 KM troškova parničnog postupka


No, nekada svemoćna prva dama bh. pravosuđa, poznata po političkoj i ličnoj intimizaciji s tužiocem Dubravkom Čamparom, koji ju je čak vodio i ljekarima, počela je da gubi pravne bitke pred sve neovisnijim pravosuđem.

Iako i dalje ima svojih igrača po tužilaštvima i sudovima, ona postaje sve izoliranija i osamljenija.

Ovom prvostepenom presudom potvrđuje se da je Radončić rekao istinu. Netačnost transkripata se najbolje mogla vidjeti i prilikom suđenja Radončiću i drugima zbog navodnog utjecaja na pravosuđe.

Ključni igrač SDA

Kreso je za vrijeme svoga 12-godišnjeg mandata, prema mnogim mišljenjima, ozbiljno privatizirala i devastirala autoritet Suda BiH, a mnogo je indikacija da je upravo ona bila ključni igrač pojedinaca iz SDA za uklanjanje njihovih političkih neistomišljenika.

Između ostaloga, njen gubitak svakog profesionalnog kredibiliteta je bio vjerovatni razlog da, nakon stjecanja uvjeta za penzionisanje, ne ostane u Sudu BiH još dvije godine u statusu dodatnog sudije.

Jaransko zapošljavanje

Za Kresino ime, inače, vežu se i brojne afere, a vjerovatno ju je odlazak u penziju spasio disciplinske odgovornosti zbog jaranskog zapošljavanja u Sudu BiH.

To je dokazano u presretnutim razgovorima koji dokazuju kako namješta konkurse, a sve je pravno mnogo teže nego u slučaju Mirsada Kukića ili Asima Sarajlića, kojima se trenutno sudi u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.