BIH

Saslušana nova tri svjedoka u predmetu "Bosna": Ko je insistirao na zapošljavanju u Općoj bolnici u Sarajevu

Piše: M.ASČIĆ

16.7.2018

U Općinskom sudu u Sarajevu jutros je nastavljeno suđenje u predmetu "Bosna", a saslušana su nova tri svjedoka Tužilaštva KS - Elvedin Dervišević, Hamo Kadić i Sead Bašić. 

Svjedok Dervišević je zaposlen u Općoj bolnici kao glavni tehničar, a ranije je radio na KCUS-u, odakle zna i optuženog Safeta Bibića. Dervišević je bio i predsjednik komsije za prijem uposlenika u Općoj bolnici.

On je danas rekao da je Sanela Karagić-Sadibašić, na intervenciju v. d. direktora Seada Bašića, zaposlena, a da je to tražio Samir Turković, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje KS.

I svjedok Kadić, također uposlenik Opće bolnice u Sarajevu, bio je član komisije za prijem radnika u junu 2016. godine.

Pojasnio je kako je u drugi krug prošlo 20 kandidata te da je onda izabrano njih devet u uži krug, koji je poslan direktoru na odlučivanje.

I on je rekao kako je čuo od sestara da v. d. direktora Sead Bašić insistira da se zaposli Sanela Karagić-Sadibašić.

Ali, Bašić je danas pojasnio kako je tačno da je u periodu 2016. bio v. d. direktora Opće bolnice i da je raspisao konkurs za prijem šest sestara, za što je dobio saglasnost Ministarstva zdravstva KS.

On je rekao kako nije sugerirao da se neko zaposli i da mu taj konkurs nije bio važan, nego da se samo zaposli šestero ljudi.

Rekao je da se ne sjeća da ga je iko kontaktirao da se neko zaposli. Ali, kazao je da poznaje Turkovića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, ali ne zna da je od njega Turković bilo šta tražio.

- Ne znam, nisam siguran - rekao je Bašić.

- Jeste li razgovarali o Saneli Karagić-Sadibašić, pitala je tužiteljica, a Bašić je rekao: "Možda jesam, možda nisam".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.