BIH

Denis Zvizdić o rezultatima samita i sastanaka u Sofiji, Londonu i Briselu

Arhiv

Avaz.ba

16.7.2018

- BiH ne pripada trećim zemljama, za koje će biti smanjene ili obustavljene kvote za izvoz čelika u EU, i ne treba tako ni biti tretirana, te očekujemo da ovakav naš prijedlog bude i prihvaćen - kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na pres-konferenciji, na kojoj je prezentirao najvažnije teme i zaključke sa samita i sastanaka održanih proteklih dana u Sofiji, Londonu i Briselu.

- Očekujem da ćemo uspjeti u namjerama da zaštitimo taj sektor – dodao je Zvizdić, najavivši da bi uskoro ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sa saradnicima trebao posjetiti Brisel tim povodom.

Govoreći dalje o sastanku Vijeća za stabilnost i pridruživanje održanom u Briselu, Zvizdić je kazao da je konstatirano da je BiH napravila značajne korake.

- Očekujem da se kandidatski status poklopi s mandatom evropskih institucija u prvom kvartalu iduće godine. Do kraja ove godine očekujem aktivaciju MAP-a – rekao je Zvizdić i pozvao da se odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije odvoje od predizborne kampanje.

Kada je riječ rezultatima samita 16 premijera zemalja istočne i centralne Evrope sa premijerom Kine (16+1) održanom u Sofiji, Zvizdić je istakao da se ove godine u BiH očekuje oko 50.000 turista iz Kine, ako ne i više, a iduće godine možemo očekivati dvostruko, dok je pokrenuta i izrada sporazuma o civilnoj avijaciji što će omogućiti avioliniju iz Pekinga do centralne Evrope.

Istakao je i da će Kina biti zemlja partner Mostarskog sajma iduće godine, što je u konačnici važno radi proširenja palete proizvoda koje će BiH moći izvoziti u Kinu, osim dogovorenog izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda. Zvizdić je dodao da će naredni samit 16+1 biti u Sarajevu, dok će u našoj zemlji biti održana i konferencija o inovacijama, i to najvjerovatnije od 5. do 8. novembra ove godine.

Kada je riječ o samitu o zapadnom Balkanu održanom u Londonu, Zvizdić je naglasio da je BiH imala najbolje pripremljene projekte iz oblasti ekonomije što je rezultiralo time da je od devet projekata za zapadani Balkan naša zemlja dobila tri u vrijednosti 275 miliona eura za tri dionice na Koridoru 5c.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.