HUMANISTI

Zoran Đorđić istinski je heroj: Pomaganje drugima mu je u krvi, iako i sam živi od pomoći

Đorđić: Uvijek raspoložen i na usluzi svima

B. GRGIĆ

16.7.2018

Zoran Đorđić, 36-godišnji stanovnik Bosanske Gradiške, svakodnevno krstari gradskim ulicama i pomaže ljudima. Zoran je invalid i hranilac porodice. Kaže da on, supruga i kćerkica žive od njegove naknade za tuđu njegu i pomoć, koja mjesečno iznosi samo 83 KM.  

Riješen problem

Zoran svakodnevno, pa i vikendom, ide gradom i prodaje markice za pomoć djeci s posebnim potrebama. Osim toga, pomaže i drugima, najviše starijim sugrađanima.

- Pokazujem ljudima gdje je zgrada katastra, suda ili policije. Uvijek znam gdje ima stan za iznajmljivanje ili prodaju. Nedavno sam pitao jedan stariji bračni par iz Amerike, koji je nešto tražio, šta ih muči. Kada su mi rekli da žele taksi, biciklom sam otišao do taksista i oni su za nekoliko minuta imali riješen problem. Oni su mi sada prijatelji - kaže Đorđić.

Zanimljiv je način na koji Đorđić pristupa ljudima. Nema informacije koja nekome treba, a da je on ne može pružiti.

- Kada ujutro dođem ovdje, u centar grada, posebnu pažnju posvetim prvim prolaznicima. Desetoro ljudi ljubazno pozdravim i upitam kako su. Ako mi kažu da su dobro, dobro sam i ja. Ako imaju problema, onda sam i ja potišten - kaže Zoran.

Ovaj plemeniti mladi čovjek, iako invalid, s poteškoćama u kretanju, nada se da bi mogao dobiti posao.

Naplata parkinga

- Bio bih presretan kada bih se zaposlio na naplati parkinga. Nemam ni dana radnog staža. Kada bih imao samo jedan dan, mojoj sreći ne bi bilo kraja. Ali, ja sam i ovako sretan, imam sve. Na prvom mjestu je porodica. Uvijek kažem da ništa manje nisam sretan od Romana Abramoviča, iako se moj život svodi na maksimalnih 100 eura mjesečno - kaže Zoran Đorđić, ulični informator i pomagač svima.

Bilo da je minus 30 ili plus 40, u svako doba dana najbržu, najtačniju i najpouzdaniju informaciju vezanu uz Bosansku Gradišku svako može dobiti od uvijek raspoloženog Zorana Đorđića.


Preteča turizma

Zoran za sebe tvrdi da je preteča turizma u Bosanskoj Gradišci. Godinama je ispred pošte prodavao kalendare, razne suvenire, razglednice...

- Tih godina suvenire iz našeg grada bilo je moguće nabaviti jedino kod mene. To je dovoljan dokaz da sam ja prvi u ovom gradu počeo s promocijom turizma - rekao je Zoran Đorđić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.