BIH

Akcija složnih mještana Oštre Luke: Petero Mastikosa iz kućerka od zemlje seli se u novi dom

Mastikosa (na štakama) s komšijama: Kuća u izgradnji

G. DAKIĆ

16.7.2018

Radenko Mastikosa (38) iz Oštre Luke živio je godinama s bolesnom suprugom i troje djece u kući bez kupatila. Kućerak od zemlje i slame pojele su godine i samo se čekao dan kada će se krov trošne nabijače urušiti. Ipak, Radenkove komšije nisu dozvolile da se to desi. Za nekoliko sedmica skupili su novac i podigli novu kuću.

- Radenko je vodu dopremao na konju, ali mu je konj izgorio u požaru. Uz kuću smo sagradili i štalu, a od preostalog novca kupili smo mu novog konja – rekao je za „Avaz“ pokretač akcije i Radenkov komšija Bogdan Topić.


Topić: Odazvali se mnogi

U pomoć Mastikosama odazvali su se brojni mještani Usoraca, Koprivne, Ališića i Ništavaca. Dio sredstava osigurala i općinska prava Oštra Luka, a uključilo se i nekoliko uspješnih privrednika iz Banje Luke.

- Novčani prilozi i materijal stizali su i iz dijaspore. Mnogi su nam se javili sa željom da pomognu. Posao je bio ogroman, ali svi su u njemu uživali. Trebalo je za kratko vrijeme podići kuću i završiti sve fine radove – rekao je Topić.

Mještani su prikupili 5.219 KM. Svi su davali koliko su mogli. Radenkovi drugovi nisu otvarali račun, novac su skupljali „ručno“, u kovertu, a u svesku su zapisivali sve donatore. U svesci stoje svi – i oni koji su dali hiljadu i oni koji su dali jednu marku.

Namještaj, posuđe...

- Doniran je i namještaj. Mastikose su dobile i posuđe, escajg, prekrivače, sve što je potrebno za život. Na kupovinu materijala potrošeno je 5.218 maraka. Pružili smo se onoliko koliko smo se mogli pokriti – istakao je Topić.

Hvala svima, nemam riječi za ovu dobrotu i pomoć, rekao je Predrag Mastikosa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.