BIH

Čivić: Nijedna odluka ne može poništiti haške presude

Čivić: Predizborni trik

Autor:G. DAKIĆ

16.7.2018

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj bi, prema najavama vladajuće strukture u manjem bh. entitetu, trebao biti poništen Izvještaj Vlade RS o Srebrenici iz 2004. godine, bit će održana do kraja jula.  

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je najavio da će tražiti od NSRS da poništi izvještaj koji je Vlada RS o Srebrenici usvojila 2004. godine. Poslanik Koalicije „Domovina“ u NSRS Nedim Čivić za „Avaz“ kaže da je u pitanju „još jedna velika Dodikova predizborna priča od koje neće biti ništa”.

- Ne postoji nijedna odluka Narodne skupštine RS i Vlade RS koja može izbrisati presude međunarodnih institucija. Pripadnici Vojske RS su počinili genocid u Srebrenici i niko to ne može da negira, pa ni Dodik - kazao je Čivić.

On je pozvao sve u BiH da se suoče s tom činjenicom i da učine sve da se odgovorni za ratne zločine privedu pravdi.

- Ovdje nema kolektivne odgovornosti i jasno je da se radi o predizbornom triku koji treba da osigura glasove na bazi nacionalističke retorike. To je nedopustivo – kazao je Čivić.

Poslanik NDP-a u NSRS Zdravko Krsmanović smatra da je vlast u RS u depresiji i da „lutaju kao guske u magli“.

- Dodik i njegovi sateliti traže temu da skrenu pažnju s ključnih pitanja. Šef režima je došao u fazu da ne može da kontroliše mafijaške strukture. Ako ta inicijativa dođe u parlament, svima je jasno da se to dešava kao dio predizborne kampanje – kazao je Krsmanović.

Govedarica: Dodik je priznao genocid 

- Dodik nikada u proteklih 13 godina nije govorio o tom izvještaju Vlade RS, ali je govorio da se u Srebrenici desio genocid, da je to presudio Sud u Hagu i da je to nesporna pravna činjenica. Neka spremi inicijativu, pa ćemo da razgovaramo o tome u parlamentu – komentar je predsjednika SDS-a Vukote Govedarice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.