PROPISI

Kako trebaju izgledati policajci i državni službenici: Zabranjeni pirsing, tetovaže, trenirke i kratke suknje

Stroga pravila važe i za pripadnike Granične policije BiH

E. HALIMIĆ

16.7.2018

Sezona godišnjih odmora podrazumijeva i putovanja, a tokom putovanja građani se više susreću i s graničnim policajcima. Međutim, malo je onih koji znaju kave su dužnosti odijevanja i ponašanja službenika sigurnosnih agencija i državnih službi.

Bez brade

Stoga smo zavirili u važeće propise poput Instrukcije o pravilima ponašanja i međusobnim odnosima policijskih službenika Granične policije (GP) BiH te Pravilnika o nošenju uniforme.

Osim nošenja uniforme, među najzanimljivijim pravilima je ono koje određuje da policijski službenici moraju biti obrijani, odnosno ne smiju nositi bradu tokom obavljanja službene dužnosti.

Zanimljivi su i standardi iz Kodeksa ponašanja državnih službenika u institucijama BiH koji određuje šta se sve smatra neprikladnom odjećom.

Za muškarce to su „kratke ili druge pantalone koje u stojećem stavu dosežu iznad članaka, bluza ili majica koja nema kragnu ili rukave ili je neuobičajenih ili živih boja, te obuća otvorenih prstiju”. Za žene je zabranjen „previše otvoren vratni izrez bluze ili majice ili bluza ili majica bez leđa i bez rukava, suknja ili kratke pantalone koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara, te neprimjerena obuća, tačnije papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu”.

Nema kapa

Nije, također, dozvoljena ni sportska niti odjeća s većim oznakama ili natpisima ili simbolima koji mogu biti uvredljivi ili iritantni po bilo kojem osnovu. Nije dozvoljeno imati nepokriveni torzo, te nositi u službenim prostorijama.

Između ostalog, državnom službeniku nije dozvoljeno imati tetovaže na vidljivim dijelovima tijela, niti probušene pojedine dijelove tijela osim ušiju.

Lijekovi uz odobrenje ljekara  

Član 14. Kodeksa ponašanja državnih službenika u institucijama BiH opisuje zdravo radno okruženje.

- U službenim prostorijama državni službenik ne koristi duhanske prerađevine, osim na mjestima koja su saglasno propisima za to određena, ne unosi niti konzumira alkohol, zabranjene supstance ili psihoaktivne medikamente koji se ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a nije ih prepisao ovlašteni doktor medicine – kaže se u tom članu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.