ŠANSE

Turizam u Bosni i Hercegovini ispašta zbog zastoja u gradnji Koridora 5C

Najviše nas posjećuju susjedi, Turci, Slovenci, Nijemci, a najduže ostaju Irci i Kuvajćani

E. HALIMIĆ

17.7.2018

Bosnu i Hercegovinu u prvih pet mjeseci ove godine posjetio je 494.351 turista, što je za 14,5 posto više nego u istom periodu prošle godine, pokazali su najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH.  

Najnovije statistike

Kako je prenijela Fena, broj noćenja domaćih turista u prvih pet mjeseci bio je za 12,4 posto veći, dok je broj noćenja stranih turista povećan za 15,5 posto u odnosu na isti period lani. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 32 posto, a 68 posto stranih.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše njih je iz Hrvatske (18,2 posto), a slijede Srbija (11,7 posto), Turska (7,7 posto), Slovenija (6,3 posto), Njemačka (5 posto), Italija (4,7 posto), Ujedinjeni Arapski Emirati (3,1 posto) i Austrija (2,8 posto), što je ukupno 59,5 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 40,5 posto noćenja.

Po dužini boravka stranih gostiju, na prvom mjestu su turisti iz Irske i Kuvajta s prosječnim zadržavanjem od po 3,5 noći, s Kipra sa 3,2 noći te iz Ujedinjeni Arapskih Emirata s tri noći.

I ove brojke potvrđuju da je turizam jedan od najbrže rastućih privrednih sektora u BiH, koji donosi znatne prihode.

Prema podacima Svjetskog turističkog vijeća (WTTC), do 2028. godine ukupna zarada od turizma u BiH trebala bi iznositi 1,41 milijardu KM, a lani je bila 799,7 miliona KM, što predstavlja 2,6 posto ukupnog BDP-a. U izvještaju WTTC-a navodi se i da ukupan doprinos od turizma i svih pratećih djelatnosti, poput onih u ugostiteljstvu, iznosio 2,94 milijarde KM u 2017. godini.

Privatni biznis

Ekonomski analitičar Muris Čičić za „Avaz“ podsjeća da je za dosadašnji uspjeh ove grane privrede prvenstveno zaslužan privatni biznis u BiH, ali da bi sada konačno i država trebala uraditi nešto više, poput odavno očekivanog zamaha na gradnji Koridora 5C.


Čičić: Turizam ispašta

 - Možete misliti koliko turizam ispašta zbog nedostatka putne infrastrukture. Teško je i zamisliti koliko bi bolji bili rezultati turizma u našoj državi da imamo sagrađen Koridor 5C. Svi znaju koliko godišnje ljudi posjeti Međugorje, iako zvanični podaci govore da u tom gradu ima samo 5.000 noćenja tokom godine. Slično je i u drugim dijelovima države i to se mora dovesti u red. Ali, krajnje je vrijeme da se država malo potrudi i obezbijedi infrastrukturu, pa onda zahtijeva i prijavljivanje turista i naplaćuje poreze – naglasio je Čičić.  

BROJKE

- 799,7 miliona KM je prošlogodišnja zarada u sektoru turizma

- 23.000 građana direktno je zaposleno u sektoru turizma 

- 946.000 stranih turista je očekivani broj posjeta BiH u ovoj godini

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.