BIH

Cvitanović: Želimo promijeniti loše vođenje Hrvata u BiH

Sa današnje konferencije za novinare

Piše: M.Sm.

18.7.2018

Koalicija Hrvatsko zajedništvo, u okviru koje je 12 političkih subjekata predvođenih strankom HDZ 1990, na narednim će izborima hrvatskom narodu ponuditi do sada najkvalitetniju mogućnost izbora.

Kazao je to Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, na pres-konferenciji nakon zajedničke sjednice predstavnika stranaka koalicije Hrvatsko zajedništvo, koja je danas održana u Mostaru.

- Mi smo se okupili vođeni idejom,- promijeniti loše predstavljanje Hrvata u BiH i ponuditi im mogućnost da promijene politiku koja 20 godina ne rješava ni nacionalne probleme, ni probleme hrvatskog čovjeka, a ni BiH - kazao je Cvitanović.

Napomenuo je da je Diana Zelenika danas od svih partnera dobila jasnu podršku kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Poručio je da je BiH zemlja u kojoj bez dogovora nema opstanka i u kojoj bez uvažavanja nema rješavanja nacionalnih pitanja, ali , kako je naveo, sve je više siguran da oni koji su ih predstavljali do sada „ne da nisu željeli rješavati ključna nacionalna pitanja, već da njima godinama manipuliraju kako bi zadržali svoje pozicije“.

Osvrnuo se i na sutrašnju sjednicu Doma naroda Federalnog parlamenta, na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

- Ponovo će biti poslana poruka Hrvatima u BiH od najvećih pet stranaka sapolitčkim sjedištem u Sarajevu da većina može svojim rukama pokazati nadmoć nad manjinom i još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH. Nije dobro to što će na silu izglasati zakon o izbornim jedinicma i što derogiraju državu BiH u koju se kunu. To neće proći. BiH može živjeti i opstati jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvta, Bošnjaka i Srba. HDZ 1990 to neće pdoržati - istakao je on.

Inače, na sjednici je formirano Koalicijsko vijeće koje će, kako je rečeno, koordinirati sva ključna politička pitanja, a na čijem je čelu Martin Raguž.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.