Sretan ishod dvomjesečne životne drame Hane Omić iz Jezera

U posljednji čas spasili je od utapanja, danas je potpuno zdrava

E. CRNKIĆ
18.07.2018 23:32

Foto: Hana s majkom: Vratila se uobičajenim obavezama

Trinaestogodišnja Hana Omić iz mjesta Đumezlije, u općina Jezero, koja je krajem maja hospitalizirana u UKC-u u Banjoj Luci u teškom zdravstvenom stanju, nakon što je potonula u jezeru Đol dok je učila plivati, u potpunosti se oporavila. 

Više od dvije sedmice ona je bila na aparatima za mehaničku ventilaciju i prognoze su bile neizvjesne, ali je sada dobro i vratila se uobičajenim životnim obavezama.

- Iza nas je težak životni period. Takvu agoniju ne bih nikome poželjela. Hana je sada dobro, nema nikakvih problema ni posljedica. Vratila se uobičajenim obavezama – kaže njena majka Nermina Omić.

Kobnog 31. maja mladići Vladimir Vidić, Petar Lakić i Mirko Galić proslavljali su rođendan s društvom pored jezera i odmah su pritekli u pomoć Hani.

  • Učila plivati na jezeru Đol
    Učila plivati na jezeru Đol

- Zahvaljujući velikoj hrabrosti Duška Pekeza iz Šipova, koji ju je izvukao iz vode i pružio joj prvu pomoć, i momcima koji su mu pomogli, moja kćerka sada je živa. Sekunde su je dijelile od najgoreg - prisjeća se Nermina.

Djevojčica je bila hospitalizirana na Odjeljenja pulmologije Klinike za dječije bolesti, a potom upućena u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Doktor Miroslav Zotović".

Najveći problem ljekarima predstavljao je poremećaj u normalnoj funkciji mozga, a imala je i težak problem sa srčanom funkcijom i krvnim sudovima. Uz to, došlo je i do popuštanja bubrežne i jetrene funkcije.

- Hvala svima koji su uložili trud kako bih danas bila živa, veliki sam im dužnik. Tek kasnije bit ću svjesna svih ovih stvari. Ni u mislima ne želim da se prisjećam tih trenutaka, niti da posjetim jezero Đol u skorije vrijeme – kazala je Hana Omić, učenica sedmog razred OŠ „Vuk Karadžić“.

Velika zahvalnost

U Haninom zbrinjavanju u bolnici pomogla je eminentna stručnjakinja Vojka Gorjup, specijalista internista - intenzivista, direktorica ECMO centra za Sloveniju.

- Mnogi su pomogli mojoj porodici u tim teškim trenucima. Veliku zahvalnost moj suprug Amer i ja dugujemo, prije svega, momcima koji su je spasili, službama hitne pomoći, svim doktorima, a posebno načelnici Jezera Snežani Ružičić, koja je, uz pomoć Vlade Đajića, direktora UKC-a RS, angažirala ovu doktoricu. Podrška nije izostala od rodbine, prijatelja i komšija - ističe Nermina Omić.

NA VRH