BIH

Evropska komisija: Šest miliona eura za rješavanje migrantske krize u BiH

Fena

18.7.2018

Evropska komisija je najavila izdvajanje šest miliona eura iz alokacije za državni program IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu za finansiranje pomoći u pogledu migracija. 

To se navodi u Informaciji Direkcije za evropske integracije u odgovoru Evropske komisije na upućenu molbu za razmatranje pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini u vezi s migrantskom krizom, koju je Vijeće ministara BiH primilo ka znanju danas na sjednici. 

Evropska komisija je predložila fokusiranje podrške na oblasti unapređenja identifikacije i registracije migranata te njihovog adekvatnog smještaja, posebno u područjima u blizini Sarajeva i u Unsko-sanskom kantonu i nastavak pružanja osnovnih usluga kao što su hrana, zdravstvena zaštita, neprehrambeni proizvodi, sigurnost, itd.

Treća oblast odnosi se na podršku Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine za unapređenje kapaciteta za graničnu kontrolu i nadzor. Predložena podrška bi se realizirala putem Programa posebnih mjera i po hitnom postupku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.