BIH

Vjekoslav Bevanda: Situacija s migrantima sve je gora, intenzivno radimo na rješenju

Arhiv

Srna

18.7.2018

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda ocijenio je danas da situacija u vezi s migrantima u BiH iz dana u dan postaje "sve gora", ali da institucije BiH intenzivno rade svoj posao na olakšavanju situacije. 

Bevanda u izjavi novinarima nije želio iznositi više detalja sa sjednice Vijeća ministara u vezi s migrantskom krizom.

On je rekao da je Vijeće ministara BiH danas usvojio tri odluke o usvajanju politike plaća i naknada u institucijama BiH za period 2019.- 2022. godina, o visini osnovice za obračun plaće i o visini regresa za godišnji odmor zaposlenim u institucijama BiH za 2019. godinu.

- To je jednostavno naša obaveza koju je trebalo uraditi do kraja juna, ali s malim kašnjenjem donijeli smo danas politiku plaća za naredni period, držeći se smjernica - rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je istakao "da su druge dvije odluke, o visini osnovice i visini regresa, donesene na prošlogodišnjem nivou i u skladu sa globalnim fiskalnim okvirom koji je, što se tiče izdvajanja iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ostao istovjetan".

Prema njegovim riječima, o Strategiji za procesuiranje ratnih zločina, dokumentu koji je na prošloj sjednici bio skinut sa dnevnog reda, bit će riječi na narednoj sjednici Vijeća ministara, najvjerovatnije u sljedeći utorak, 24. jula.

Bevanda je potvrdio da su sa dnevnog reda današnje sjednice, na zahtjev ministra pravde BiH Josipa Grubeše koji nije bio prisutan, skinuti prijedlozi izmjena Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u 11 institucija BiH, jer je Grubeša na ove akte uputio niz primjedbi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.