BIH

Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice o Izvještaju Komisije za Srebrenicu

Fena

19.7.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik traži sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, na kojoj će biti razmatrana „Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“. 

Dodik je nedavno najavio da će tražiti da parlament tog bh. entiteta povuče, odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

U tom izvještaju, pripremljenom 2004. godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

Dodik tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

Nakon Dodikovih zahtjeva, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović sazvao je za ponedjeljak, 23. jula, sjednicu Kolegija entitetskog parlamenta za utvrđivanje dnevnog reda i termina održavanja ove posebne sjednice.

Bošnjački političari su osudili Dodikovu inicijativu.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović je rekao da Milorad Dodik nema "tu gumicu kojom može izbrisati ono što je domaće i međunarodno pravosuđe presudilo kada je u pitanju genocid u Srebrenici".

Naglasio je da "nije sraman Izvještaj Komisije za Srebrenicu, kako je to ustvrdio entitetski predsjednik, već je sramna njegova inicijativa da se poništi nešto za šta i ptice na grani znaju da se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.