CIKBiH: Ovjerene 642 kandidatske liste, za 166 utvrđene nepravilnosti

S. D.
19.07.2018 11:18

Foto: M. Kadrić

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih lista za učešće na općim izborima 2018. godine. Time je Komisija počela proces ovjere kandidatskih lista koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Podsjećamo, do isteka roka za predaju kandidatskih lista, odnosno do 9. jula 2018. godine, kandidatske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidatskih lista, na kojima se nalazi 7.600 kandidata.

Danas je CIK ovjerio 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidatskih lista utvrđeno da imaju nedostatke. Utvrđeno je, uglavnom, da zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, bilo je slučajeva odustajanja od kandidature, kao i onih da kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao. 

Također, na listama su utvrđene i neke druge nepravilnosti zbog kojih kandidati nisu mogli dobiti potvrdu o ovjeri.  

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, će biti obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. jula 2018. godine, do 16 sati otklone te nedostatke.

Odbijena je ovjera kandidatske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Zajedno za BiH. 

Odbijena je ovjera dvije kandidatske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH. 

Odbijena je ovjera tri kandidatske liste političke stranke Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH. 

Odbijena je i ovjera kandidatske liste političke stranke Prva stranka za Skupštinu Kantona 10 jer je provjerom utvrđeno da ta politička stranka nije ovjerena za taj organ vlasti.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji su zakazani za 7. oktobra Centralna izborna komisija BiH će do 23. augusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmatrala je danas na sjednici Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2018. godine i počela proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Iz CIK-a su podsjetili da u utorak 24. jula ističe rok za prijavu birača za glasanje izvan BiH. Do 17. jula za glasanje iz inostranstva Centralna izborna komisija BiH je primila 38.236 prijava. Od toga je do sada obrađeno 25084 prijave.

Uvjeti za registraciju ispunjava 22.906 prijava, dok 2.178 prijava ima nedostatke (nije potpisan obrazac, nedostaje validan dokaz o identitetu i slično).

Centralna izborna komisija BiH je, u slučajevima kada je to moguće, obavještavala podnosioce prijava o nedostacima u prijavi da ih otklone ako su u mogućnosti.

Također u utorak 24. jula ističe rok i za promjenu biračke opcije za raseljene osobe unutar BiH, kao i za birače s prebivalištem u Brčko Distriktu BiH za određivanje biračke opcije u vezi sa odabirom entitetskog državljanstva, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.

NA VRH