BIH

Helsinška komisija sačinila objavu: Parlament SAD smatra da je BiH žrtva agresije

Piše: S. N.

19.7.2018

Helsinška komisija, tijelo američkog parlamenta zaduženo za sigurnost i saradnju u Evropi, na svojoj internet-stranici ima i dio posvećen Bosni i Hercegovini. 

U toj objavi navode se aktivnosti ovog tijela koji čine ugledni senatori i kongresmeni predvođeni predsjedavajućim Rodžerom Vikerom (Roger Wicker) i njegovim zamjenikom  Kristoferom Smitom (Christopher Smith).

- Agresija i etničko čišćenje koje se desilo u BiH od 1992. do 1995. godine te ratni i zločini protiv humanosti, kao i genocid, definirali su jednu politiku u toj zemlji. Ona je i dalje najozbiljnije kršenje principa OSCE-a u državi koja je finalnu Helsinšku povelju potpisala 1975. godine. Helsinška komisija dokumentirala je zločine i mučenja kroz redovna kongresna saslušanja i brifinge i koristila ih i koristi u korespodenciji, na pres-konferencijama, sastancima s visokim zvaničnicima te u donošenju zakona, zagovarajući političke odgovore na ove izazove - navedeno je u objavi. 

Delegacija Helsinške komisije nedavno je boravila u BiH. 

Senator Viker, koji je predvodio brojnu poslaničku delegaciju, tom prilikom istakao je i da SAD "ostaju posvećene očuvanju mira i sigurnosti i da zajedno s evropskim partnerima namjeravaju raditi na promociji lјudskih prava i demokratije".

Istakao je zajedničku borbu BiH i SAD protiv terorizma te pozvao na nastavak suzbijanja korupcije, jačanje vladavine prava, koja će direktno utjecati na razvoj privrede i jačanje ekonomije i spriječiti odlazak mladih lјudi iz zemlјe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.