SKANDAL

Dr. Gavrankapetanoviću zabranili povratak na Medicinski fakultet

A. NUHANOVIĆ

19.7.2018

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu preksinoć je odbio vratiti na Medicinski fakultet dr. Ismeta Gavrankapetanovića, dugogodišnjeg profesora i šefa Katedre za hirurgiju.

Iako su pred sobom imali rješenje Pravne službe Univerziteta kojim se utvrđuje nezakonit prestanak ugovora dr. Gavrankapetanoviću, protiv su glasali rektor Univerziteta Rifat Škrijelj, zatim Sifet Kukuruz, Kasim Bajrović i Haris Zahiragić.

Dobili naređenja

- Ja ne mogu biti vraćen jer je Univerzitet samo za podobne. Ne mogu mi titulu uzeti, ali mi ugovor ne daju – kratak je komentar dr. Gavrankapetanovića.

Prekjučerašnja sjednica Upravnog odbora počela je u 16, a završena u 21.30 sati, i bila je burna. Kako smo saznali od nekih članova Upravnog odbora, zbog žestokih pritisaka nisu smjeli glasati da se prof. Gavrankapetanović vrati za profesorsku katedru. Kažu da su prije sjednice dobili naređenja kako će glasati, ali ne otkrivaju detalje i ne saopćavaju ko su naredbodavci.

Maida Galijatović, advokatica dr. Gavrankapetanovića, kaže da će se o cijelom slučaju očitovati sud.

- Mi smo predali tužbu nadležnom sudu zbog nezakonitog prestanka radnog odnosa prof. Gavrankapetanoviću, s obzirom na to da Upravni odbor nije u zakonskom roku donio odluku po našem prigovoru. Očekujemo da će sada sud donijeti konačnu odluku, koja će biti u skladu sa zakonom i kojom će se konačno ispraviti ovo nezakonito ponašanje – kazala je jučer Galijatović.

Istakla je da, kako god Upravni odbor obrazloži svoju odluku, to ne može biti zakonito, jer je Zakon o visokom obrazovanju precizan.

- Zakon jasno propisuje da redovni profesor Univerziteta zaključuje ugovor o radu na neodređeno vrijeme i da je UNSA, ili neka njegova organizaciona jedinica, obavezan tako postupati bez ikakvih uslova i daljnjih propisa. Slovo zakona nalaže da se postupi tako i nikako drugačije – kaže Galijatović, uz naglasak da je zvanje redovnog profesora trajno i da ono ne može biti dovedeno u pitanje.

 Zakon izričit 

Od nadležnih organa, kako najavljuje, zatražit će da se provede postupak preispitivanja krivične odgovornosti zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti.

- Članovi Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu i menadžmenta Medicinskog fakulteta zloupotrijebili su svoj položaj, jer nisu uradili ono što je njihova službena dužnost - postupiti po zakonu, odnosno onako kako im je Pravna služba UNSA-e predložila. Na taj su način teško povrijedili pravo dr. Gavrankapetanovića, nanijeli mu nesagledivu štetu i uništili ugled cijele akademske zajednice. Zato smatramo da u svemu ovome ima elemenata i krivične odgovornosti - istakla je Galijatović.

Poručila je da, uprkos svemu što se mjesecima dešava na Medicinskom fakultetu, ona vjeruje u pravo i pravdu uz napomenu: „Da nije tako, ne bih radila posao koji godinama radim.“

 Odbačen stav Pravne službe Univerziteta

Pravna služba Univerziteta u Sarajevu službeno je Upravnom odboru UNSA-e uputila prijedlog da bude poništen raskid ugovora sa prof. Gavrankapetanovićem i da on bude vraćen za profesora na Medicinskom fakultetu.

- Utvrđuje se nezakonit prestanak ugovora dr. Gavrankapetanoviću o radu od 5. januara 2018. godine donesen od strane dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Poslodavcu se nalaže da sa prof. dr. Gavrankapetanovićem zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme, s nepunim radnim vremenom, u skladu s izborom u zvanje redovnog profesora na naučnu oblast Hirurgija, predmet Ortopedija – stav je Pravne službe koji Upravni odbor Univerziteta nije prihvatio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.