BIH

Čamdžić: Šokirana sam da se zabranjuje cvijet koji su nosili i svjetski zvaničnici

Čamdžić (prva zdesna): Cvijet prihvaćen u svijetu

Piše: H. Č.

19.7.2018

Vijest da je urednik Informativnog programa BHT 1 Marko Radoja zabranio nošenje Srebreničkog cvijeta voditeljima na dan godišnjice genocida u Srebrenici, naišla je i na ogorčenje u Udruženju “Gračaničko keranje”.  

Jedna od najvrednijih članica ovog udruženja Jasmina Čamdžić, koja je 2010. godine svojim vrijednim rukama uradila idejno rješenje cvijeta „Sjećanje“, ogorčena je postupkom Radoje.

- Ne mogu vjerovati da se takav čovjek nalazi na rukovodećoj funkciji BHT 1. Kada smo prije osam godina nas nekoliko žena iz “Gračaničkog keranja” krenule u ovaj projekt, ponudile smo svoja idejna rješenja cvijeta. Imala sam osjećaj da ću uraditi nešto što će biti općeprihvaćeno, što nikoga neće vrijeđati. Iskerala sam cvijet s više bijele boje koja simbolizira nevinost, 11 latica koje simboliziraju 11. juli - dan stradanja više od 8.000 nevinih ljudi u Srebrenici - kaže Čamdžić.

Ističe kako je šokirana da neko zabranjuje cvijet koji su nosili i nose skoro svi zvaničnici svijeta, humanisti, političari, glumci...

- To nije demokratija, nije profesionalizam, to je mržnja i to treba biti sankcionisano - dodala je Čamdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.