BIH

Bradara zbog nedostatka kvoruma završila vanrednu sjednicu Doma naroda PFBiH

Fena

19.7.2018

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara danas je, zbog nepostojanja kvoruma, završila vanrednu sjednicu tog doma na kojoj se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. 

- Prisutno je 15 izaslanika što ne čini većinu tako da je sjednica završena - kazala je Bradara. 

Podsjetila je da je na početku sjednice u 13.00 sati bilo kvoruma, ali da je potom primjetila da u sali nema dopredsjedavajućeg Doma Jasenka Tufekčića, kao ni predsjednika Kluba Bošnjaka Osmana Ćatića.

- Zatim je od tog Kluba zatražena stanka iako sjednica nije ni počela. Sazvan je Klub Bošnjaka i evo to je trajalo do skoro 17.00 sati. U tom trenutku sam odlučila da u sali saopćim da nema kvoruma za održavanja sjednice - kazala je Bradara novinarima. 

Prema poslovničkim i ustavnim odredbama ona je odlučila da uputi zahtjev kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Taj akt je potpisao dopredsjedavajući Doma naroda Drago Puzigaća.

- Ono što je procedura kod ovakvih zakona i ono što bi bilo dobro da mi taj mehanizam provodimo češće jeste da se oko nekih važnih pitanja tri kluba u Domu naroda trebaju izjasniti po tom pitanju i da svaki od prijedloga treba dobiti nadpolovičnu većinu od sva tri kluba naroda. U slučaju da neki Prijedlog zakona, što je pobrojano u listi vitalnih nacionalnih interesa, ne dobije većinu, smatra se da je postupak završen u Domu naroda i da ne mora ići na Ustavni sud - pojasnila je Bradara. 

Ovom prilikom komentirala je i smjenu potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće, koju je pokrenuo Klub Srba u tom domu, i koja se treba razmatrati na narednoj redovnoj sjednici 26. jula.

- Smatram da su se svi izaslanici do sada korektno ponašali u ovom domu i mislim da samo zato što je dopredsjedavajući doma Puzigaća ustvrdio nešto što piše da piše - to nije nikakav razlog za njegovu smjenu i mi ćemo nastojati iz Kluba hrvatskog naroda zaštiti Puzigaću - konstatovala je Bradara. 

Podsjećamo, navedeni zakon predložili su poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović jer smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Zakon je jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, pri čemu tom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS). 

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.