BIH

Institucija ombdusmena BiH za pola godine zaprimila 172 žalbe građana

Arhiv

Fena

19.7.2018

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine – Terenski ured Livno od 1. januara do 30. juna 2018. godine zaprimila je 172 žalbe građana. 

Najviše žalbi građani su podnijeli protiv sudskih tijela (51 ) i tijela uprave (44). Zatim slijede žalbe zbog povrede prava iz radnih odnosa (20), pristupa informacijama (15), žalbe na rad policije (8), tužiteljstva (6), socijalne zaštite (9), komunalnih usluga (2), imovinsko-pravnih odnosa (5), žalbe na vladina i ministarska imenovanja (5), pravo na mirovinu (2), diskriminaciju (3), osobe sa invaliditetom (1) i prava djeteta (1). 

Kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost, 81 žalba podnesena je iz općine Livno, po 22 žalbe iz općina Tomislavgrad i Glamoč, 21 žalba iz općine Drvar, 6 iz općine Bosansko Grahovo, dok je preostalih 20 žalbi došlo izvan Hercegbosanskog kantona.

Načini okončanja predmeta su utvrđeni Zakonom o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Pravilima postupanja, a na osnovu statističkih pokazatelja iz prethodnih godina evidentno je da značajan broj predmeta bude završen nakon intervencije Ombudsmena tijekom trajanja postupka gdje žalitelji ostvare svoja prava, bez posebnih mjera i preporuka. 

Iz Institucija ombudsmena napominju da uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, svakog prvog utorka u mjesecu organiziraju uredovne dane u općinama Drvar i Bosansko Grahovo, u Glamoču drugi utorak u mjesecu te prvom srijedom u mjesecu u Kupresu i Tomislavgradu, čime je građanima tih općina omogućeno da na brži i jednostavniji način podnesu žalbe ombudsmenima za ljudska prava Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.