IN MEMORIAM

Preminuo Fikret Hadžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo

Fena

20.7.2018

Profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo i član Upravnog odbora Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture "Izvor nade" Fikret Hadžić preminuo je u 59. godini. 

Dženaza će se obaviti sutra u 17.15 sati u haremu Begove džamije, a ukop na mezarju Alifakovac, saopćili su iz Fondacije "Izvor nade".

Podsjećaju da je Hadžić svojim idejama i znanjem bio daleko ispred drugih te njegov odlazak predstavlja nenadoknadivi gubitak za cijelo bosanskohercegovačko društvo koji će se osjećati još dugo godina, ne samo u području ekonomije već i u mnogim drugim segmentima društva.

Nesebično se zalagao za unapređenje sveukupnog ekonomskog i društvenog ambijenta u BiH kroz brojne studije, projekte, istraživanja.

Tokom svog života utemeljio je brojne univerzitetske predmete, napisao knjige, članke i studije kako iz područja bankarstva tako i iz područja Islamskog bankarstva i finansija.

Osmislio je i rukovodio smjerom za Islamsko bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovao je Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, kao i Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije.

Bio je priznat kao vrhunski ekspert iz navedenih područja u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do posljednjeg dana njegovog života.

- Svojim decenijskim predanim radom u brojnim područjima društvenog života je zaslužio našu iskrenu i trajnu zahvalu, a bh. društvo zadužio da u tom pravcu nastavimo - kaže se u saopćenju Fondacije "Izvor nade".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.