REAKCIJE

Islamska zajednica BiH : Smatrat ćemo Dodika odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama

Arhiv

Avaz.ba

20.7.2018

Savjetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice (IZ) u BiH Muhamed Jusić, komentirajući uvrede predsjednika RS Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio je kako se IZ BiH neće spuštati na njegov nivo, te da na ovakve uvrede, prije svega, trebaju reagirati državni organi u BiH, javlja AA.

Podsjećamo, Dodik je prije nekoliko dana tokom gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji ezan nazvao “arlaukanjem”. Osim što je vrijeđao ezan, izjavio je kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”. 

Muhamed Jusić poručio je kako IZ ne želi polemizirati s Dodikom, jer, kako je kazao, on to očekuje ne bi li tako dobio predstojeće izbore.

- Islamska zajednica u BiH će Dodika smatrati odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama - poručio je Jusić. 

Podvukao je, također, kako zapravo na ovakve uvrede koje je izgovorio Dodik trebaju reagirati državni organi, prvenstveno tužilaštvo, jer u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, odnosno da je riječ o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

- Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svjedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke - zaključio je Jusić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.