BIJELJINA

Direktor koji se ne plaši zasukati rukave

S majstorima na skeli: Trošak će biti manji

Lj. LJUBOJEVIĆ

21.7.2018

Đorđe Mirković, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini, u vremenu u kojem živimo po mnogočemu je specifičan čovjek, barem kada su u pitanju direktorska fotelja i privilegije koje ona sa sobom nosi.

Mirković svojim primjerom pokazuje da „nije rođen u direktorskoj fotelji“, jer već četvrtu godinu školski raspust koristi da, zajedno sa svojim kolegama, nastavnicima i profesorima, pomogne u adaptaciji školskog objekta.

Slijede primjer

Nije mu teško da se popne na skelu, da uzme molersku četku u ruke i zajedno s majstorima kreči učionice ili da pomogne u obnavljanju fasade.

Bijeljinci priznaju da je pomalo neobično vidjeti direktora kako radi fizičke poslove. Ali, Mirkoviću ne nedostaje entuzijazma, a njegov primjer slijede domari, učitelji i nastavnici. Svi zajedno adaptiraju najstariji školski objekt u Semberiji.

- Uz zajednički rad svih zaposlenih, trošak sanacije bit će minimalan. Tako sam navikao, raditi se mora. Iskoristimo dio raspusta za odmor, a drugi dio radimo u školi. Mene to čini zadovoljnim i ispunjenim čovjekom - priča Mirković, kojem nikad ne nedostaje ideja.

Kaže da mu nije problem da radi s majstorima te da uživa kada zna da učestvuje u nečemu korisnom.

- Znam da je to mnogima čudno, ali, ako se mi koji smo u školi svaki dan, nećemo brinuti o njoj, pitam se ko će - ističe Mirković.

U toku je farbanje stolarije, a nakon toga planirano je i krečenje jednog dijela škole.

- Koristimo vrijeme kada djeca nisu u školi da završimo neophodne poslove. Plan je da saniramo oštećenja na objektu, a potom i da ga okrečimo - kaže Mirković.

Pet učionica

Do početka nove školske godine bit će sanirano još pet učionica.

- Završili smo ranije krečenje 13 učionica, ostalo nam je još pet. Nadamo se da ćemo uspjeti sakupiti neophodan novac, jer mi uvijek započnemo akciju, a onda ljudi dobre volje pomognu da je realizujemo do kraja. Očekujemo da će tako biti i ovaj put - optimista je direktor Mirković.

Sami skupljaju novac

Za dio posla škola je dobila donaciju od Centra za obrazovanje odraslih u Bijeljini, koji koristi pod zakup dio školskog objekta. Na ovakav način adaptacije školskog prostora Mirković se odlučio još prije četiri godine.

Prvo su učenici organizirali humanitarne koncerte na kojima je prikupljan novac za uređenje škole. Nakon toga, radnici, s direktorom na čelu, latili su se alata i vrijedno radili s domarima. Tokom 2016. obnovljen je centralni školski objekt, od uređenja fasada, preko zamjene dotrajale stolarije, do krečenja i renoviranja učionica za najmlađe, uređenja kabineta te nadstrešnica.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.