PRIJEDOR

U Kamičanima klanjana kolektivna šehidska dženaza: Braća ukopala samo Ademovu glavu

Smiraj za duše Fikreta Crljenkovića, Mehmeda Mulalića i Adema Bešića: Dženazu predvodio reis Kavazović ( D. Stojnić)

D. STOJNIĆ

21.7.2018

Kao i protekle dvije decenije, i jučerašnji 20. juli, dan kada se obilježava godišnjica masovnog pogubljenja Bošnjaka Prijedora, bio je pretužan. Na kolektivnoj dženazi koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, klanjanoj u spomen-kompleksu šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac, brojni Prijedorčani, porodice, prijatelji, komšije, jučer su se oprostili od još tri nevine žrtve. 

Velike traume

Od nikad prežaljenih bošnjačkih civila, ubijenih samo zato što su se zvali Fikret Crljenković, Adem Bešić i Mehmed Mulalić.

Tabuti s posmrtnim ostacima ekshumiranim iz grobnica pronađenih na lokalitetima Miska Glava, Hambarine i Kozarac, te identificiranih u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, u pratnji potresenih porodica preuzeti su u Kamičanima kod Šehidske džamije.


Neutješne Fikretove sestre Dijana i Senada

Teško bolesna Rasema Crljenković nije bila pored tabuta svog najmlađeg sina mezimca Fikreta. Prebolnu vijest da će joj djetetu biti klanjana dženaza kćerke su joj saopćile dan prije. Za Fikretovu porodicu, majku, sestre Dijanu i Senadu, preživjelog brata Mesuda, nema ni smiraja ni oprosta.

- Nikad. To sam ponovila i jutros u Šejkovači dok sam sjedila pored bratovog tabuta i milovala ga - kazala je i jučer uplakana Senada.

Članovi porodice Mulalić tri su puta nakon reekshumacije ukopavali oca, brata i supruga Mehmeda. To ih i najviše boli.

- To su velike traume za nas, a od nas osmero djece samo smo nas dvije žive. Teško je govoriti o oprostu, a i kako će ga biti - pitaju se Mehmedove sestre Zehra i Fikreta, koje su za kratko vrijeme izgubile mnogo članova porodice.

Majčine kosti

Od Adema Bešića oprostili su se sin Admir i brat Džemal.

- Brat mi je ubijen pod kozaračkim kamenom. Sada ukopavam samo njegovu glavu – kazao je potreseni Džemal, kojem je čak 36 članova porodice ubijeno.

Kosti majke još nije našao.

Jučerašnjoj dženazi nije prisustvovao gradonačelnik Prijedora, a od političkih predstavnika manjeg bh. entiteta bili su potpredsjednik RS Ramiz Salkić (SDA) i predsjednik Kluba poslanika koalicije „Domovina“ u NSRS Admir Čavka (SBB).

Nakon klanjanja šehidske dženaze tužne povorke uputile su se prema šehidskim mezarjima u Kamičanima, Rakovčanima i Hambarinama kod Prijedora, gdje su ukopani nevino ubijeni Bešić, Crljenković i Mulalić.

Reis Kavazović: Mržnja se nikad ne gasi mržnjom 

Reis Kavazović podsjetio je da je jučer bio deveti dan od dženaze u Potočarima, kada je u zemlju bosansku položeno 35 tabuta.

- Samo s dijelovima kostiju naše braće i sestara. Dušmani nisu mogli podnijeti ni to da ih pokopamo kako to Bog zapovijeda. Izmasakrirali su njihova mrtva tijela, učinili su to iz straha od vlastita zločina, svjesni zla koje su počinili. Ista slika dočekala nas je i ovdje u Kozarcu. Došli smo da klanjamo dženaza-namaz onima koji su na isti način umoreni u zločinačkom pohodu hordi zla i zločina. Onih koji su devedesetih godina prošlog stoljeća pustošili našom zemljom satirući živote naših najmilijih i ostavljajući iza sebe pustoš, krv i suze. I tada smo slutili, a danas znamo, da će zloba i mržnja donijeti smrt i beznađe koja neće pogoditi samo žrtvu nego i dželata - kazao je reis Kavazović

Potcrtao je da „svako zlo raste na podlozi mržnje, a mržnja se nikad ne gasi mržnjom”.

- Ona se može ugasiti samo ljubavlju - poručio je reis Kavazović i naglasio da „oni kojima je znanje dato, znaju da se čovjekom ne rađa, već se čovjekom postaje“.

Prisustvo predstavnica majki Srebrenice

Šehidskoj dženazi u Prijedoru prisustvovale su i majke Srebrenice, Žepe, žene Podrinja.

- Znamo kako je kad vam neko ubije sina, siluje kćerke, odvede muža... Kad vam napravi najveću nepravdu na svijetu. Znamo šta je bol, šta je tuga i zato smo danas ovdje da damo podršku ovim majkama - kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majki Srebrenice“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.