INCIDENTI

Krivolov ili samovolja čuvara u NP „Sutjeska“: Lovočuvari kaznili lovce pa suspendirani s posla

A. BAJRAMOVIĆ

21.7.2018

Petorica lovočuvara Nacionalnog parka „Sutjeska“ suspendirana su s posla na mjesec dana nakon incidenta u lovištu, tokom kojeg su došli u sukob sa svojim pretpostavljenim. Suspendirani radnici i rukovodstvo NP „Sutjeska“ o ovom događaju imaju oprečne stavove, a prema verziji radnika, oni su izašli na teren nakon dojave da se na prostoru Gornjih i Donjih Bara na Zelengori nalaze lovci.  

Sačinili zapisnik

Na parkingu nije bilo službenog vozila, pa su krenuli u neregistriranom automobilu, o svemu obavijestivši i policiju na Tjentištu.

Prema njihovoj verziji, na Gornjim Barama zatekli su trojicu lovaca iz Visokog, u društvu dvojice svojih kolega iz NP-a, a tu je bio i automobil Golf u kojem su se nalazila dva odstrijeljena srndaća.

Kako je naveo jedan od lovočuvara, jedan lovac nije imao dozvolu pa su sačinili zapisnik. S terena su obavijestili i policiju, ali ih je, na njihovo iznenađenje, patrola potom kaznila zbog vožnje neregistriranog vozila, a od direktora Nacionalnog parka dobili su rješenje o suspenziji na mjesec dana zbog prekoračenja službenih ovlaštenja.

S druge strane, direktor NP „Sutjeska“ Dejan Pavlović kaže da su odlukom o suspenziji stali ukraj samovolji pojedinaca.

- Ljudi su uredno bili prijavljeni za lov, imali su uredne dozvole, 30 posto prihoda Nacionalni park je ostvario od njih, i treba li još nešto da dodam? Suspendovani radnici su, praktično, otišli na teren da svoje šefove kontrolišu. Ovdje je sve preskočeno, oni su samovoljno krenuli u nekakvu kontrolu – kaže Pavlović.

Posljednja riječ

U CJB Foča rečeno nam je da je jednom od lovočuvara izdat prekršajni nalog zbog vožnje neregistriranog automobila, a uz saglasnost nadležnog tužioca poduzete su mjere na osnovu kojih je utvrđeno da u ovom slučaju ne postoje obilježja krivičnog djela.

Posljednju riječ u ovom slučaju, čiji su detalji do kraja poznati samo njegovim učesnicima, mogao bi izreći i sud, jer su suspendirani lovočuvari najavili tužbe. 

Reakcija iz Visokog 

Oglasili su se i iz Udruženja „Srndać“ iz Visokog, ograđujući se od bilo kakvih nelegalnih aktivnosti krivolovaca, odakle god oni dolazili.

- Posebno žaljenje izražavamo što se spominje općina Visoko, gdje egzistira naše Udruženje. Molimo nadležne institucije da u hitnom postupku pošalju podatke o osobama iz Visokog koje su učestvovale u krivolovu, s materijalnim dokazima na adresu našeg udruženja, zbog poduzimanja zakonom predviđenih mjera – saopćeno je iz ULD „Srndać“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.