Foto: Arhiv

Sud BiH sljedeće sedmice izriče presudu za zločine u Prijedoru

Autor: Fena
22.07.2018 09:46
A
A
A

Državni sud će u četvrtak, 26. jula, izreći nepravosnažnu presudu Radetu Vlasenku, Dragi Končaru i Milanu Krupljaninu, optuženima za zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine.

Vlasenko, Končar i Krupljanin su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi za učešće u progonu civilnog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Na teret im se stavljaju ubistva osam osoba, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

U ponedjeljak, 23. jula, planirano je iznošenje završnih riječi odbrana na suđenju bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću, optuženima da su 1993. učestvovali u zločinima počinjenim na području Viteza.

Narednog dana će na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i poreske utaje odbrane Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka i Mirka Galića iznijeti svoje završne riječi. S njima su optuženi Jerko, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić i Mirjana Šakota, kao i firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” te “Optimum”.

Izricanje presude Nedimu Kulenoviću, koji je, kao uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), optužen za koruptivno djelo primanja dara ili drugog oblika koristi, zakazano je za srijedu, 25. jula.