ISTRAŽUJEMO

Militanti iz SDA žele da zadrže ključni utjecaj u pravosuđu

Braća Čampara s Avdićem, koji potpisuje tekstove protiv tužilaca i sudija koji nisu po volji SDA

Istraživački tim “Dnevnog avaza”

23.7.2018

Prema izjavama više čelnika Stranke demokratske akcije, ova stranka uopće ne krije da je, po njenim ocjenama, stanje u bh. pravosuđu loše. Odnosno, u SDA žale za vremenima bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, smijenjenog glavnog tužioca Gorana Salihovića i sada već optuženog državnog tužioca Bože Mihajlovića.  

Kompromitirana trojka

Ova kompromitirana trojka vodila je prije nekoliko godina pravosuđe i nije smetala nikome iz SDA, jer su bili podobni. Posebno u SDA žale za Kreso, koja će ostati upamćena kao predsjednica Suda BiH koja je montirala optužnice Fahrudinu Radončiću i mnogim drugima, a štitila državnu mafiju.

Otud i nastojanja da se utjecajem Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), stave pod ličnu petofamilijarnu kontrolu predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, predsjednik Suda BiH, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH ili kantonalni tužioci i sudije. I to na način kako je to vaninstitucionalno on već uspio s nekim policijskim strukturama i pojedincima. 

Zbog toga i jesu u toku stalni medijski udarci preko mafijaških biltena na sve sudije i tužioce koji nisu po volji klana Čampara, koji diktiraju tekstove ozbiljno bolesnom Senadu Avdiću.

Strah od oporavka pravosuđa, koje je od 1991. godine bilo pod kontrolom SDA, veći je ako se zna da sada, u nezavisnom pravosuđu, ne mogu više ometati krivične istrage, koje su pojedinci radili za potrebe SDA, prije svega tužilac Dubravko Čampara. Svjesni su i da će sigurno doći na red da budu procesuirani.

Iza stalnih medijskih udaraca putem mafijaških biltena nesumnjivo se krije i strah da će neovisno pravosuđe otkriti naručioce najmanje dvadesetak političkih ubistava i atentata.

Ksenofobični repertoar

U pojedinim međunarodnim, ali i domaćim političkim krugovima, nije nikakva tajna da orkestrirani napadi na novoizabranog predsjednika Suda BiH crpe izvor u desničarskom radikalnom krilu SDA, koje skoro i ne krije da je za neke neprihvatljivo da Jevrej bude predsjednik najveće sudske instance. 

Postoje informacije da su i prijeteće poruke Ranku Debevcu i Jadranki Lokmić-Misirači dio ksenofobičnog repertoara zastrašivanja “drugih i drugačijih”, ali čak i ako nije tako, sigurno ima ostrašćenih pojedinaca koji ni danas ne mogu shvatiti da Srbi i ostali moraju imati svoju ulogu u profesionalnoj hijerarhiji pravosuđa.  


Lukač i Mehmedagić: Ko je dostavio medijima tajni dokument OSA-e

Šta se krije iza napada na Kajmaković i Čavku  

Politički udarci na državne tužioce Dijanu Kajmaković i Olega Čavku otkrivaju da je nekima, očigledno, žao što su procesuirali najveću zločinačku organizaciju u historiji BiH, koja je pravosnažno dobila više od 100 godina zatvora, što ti ljudi i dalje slobodno ne ubijaju ili čak vade fetuse trudnicama iz stomaka, dilaju drogu i pljačkaju aerodrome.

Posebno je na udaru posljednjih mjeseci tužilac Oleg Čavka. Nakon što je SDA-ov tužilac Dubravko Čampara, prema odluci v. d. glavne tužiteljice, uklonjen sa predmeta “Delalić”, počeli su bjesomučni napadi na Olega Čavku, koji je preuzeo ovaj slučaj.

Prvo je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač odbio saradnju s Tužilaštvom BiH, što je, inače, teško krivično djelo, a potom je jedan portal objavio tajni dokument Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Taj pamflet OSA-e nosio je strogu zakonsku formu tajnosti pa je realno očekivati da se neko mora naći na optuženičkoj klupi - Dragan Lukač, Osman Mehmedagić Osmica ili neko treći ko je to dostavio medijima.

Inače, koji mjesec prije toga, Čavki su objavili fotografije stare nekoliko godina s Azrom Sarić kao da se radi o fotografijama snimljenim prije nekoliko mjeseci i tako ga kompromitirali, a on je pod stalnim udarom tužilačkih klanova kojima je iz predmeta “Delalić” “nestalo” na desetke dokaza, koji su uklonjeni kako bi se, očito, sakrile prave ubice ili ubica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.