BIH

Objekt vrijedan 8,5 miliona maraka: Pošta kupuje zgradu od kćerke premijera Novalića!

Fadil Novalić

Žurnal.info

23.7.2018

Neposrednom pogodbom Javno preduzeće "BH Pošta" kupuje zgradu u Vogošći za potrebe Glavnog poštanskog centra. Zgradu čija je vrijednost procijenjena na 8,5 miliona maraka trebala bi kupiti kompanija, koja je u vlasništvu porodice federalnog premijera Fadila Novalića. Kao predstavnik „vlasnika i suvlasnika objekta“, u dokumentaciji koja je u posjedu "Žurnala", spominje se Ada Novalić, kćerka premijera Novalića čija je Vlada nedavno dala „prethodnu saglasnost“ za ovu „vanplansku investiciju“, piše ''Žurnal.info''. 

- Tačno je da je procedura u toku, ali ja ne znam ko će kupiti objekt - pravdao se za "Žurnal" generalni direktor "BH Pošte" Mirsad Mujić.

Ali, dokumentacija koja je prikupljana prema odluci Uprave "BH Pošte" dokazuje da je ova „vanplanska investicija“, ustvari, jedna od najvećih prevara u mandatu premijera Fadila Novalića.

Investicijski elaborat naziv je dokumenta koji je početkom jula ove godine sačinjen prema nalogu čelnika "BH Pošte". U prilogu Eleborata nalazi se i dokument Sektora za razvoj i informacioni sistem "BH Pošte", u kojem navedeno da Uprava ovog javnog preduzeća prosljeđuje navedeni elaborat na upoznavanje Nadzornom odboru.

- Uprava Društva utvrđuje Nacrt odluke o odobravanju vanplanske investicije za kupovinu neposrednom pogodbom objekta u poslovno-industrijskoj zoni UNIS u Vogošći - navedeno je u dokumentu "BH Pošte", zavedenim pod brojem protokola 03-3-11-5-10342-7/18, a koji je sačinjen 5. jula ove godine.

A o kojem se objektu u Industrijskoj zoni UNIS u Vogošći radi, detaljno je obrazloženo u samom Elaboratu, koji je razmatran na Upravi JP "BH Pošta".

- Dana 1. 6. 2018. godine dostavljeno nam je pismo namjere broj 07-16-8917/18, a koje nam je dostavljeno od: UNIS –Tvornica valjčanih ležajeva UTL Vogošća, s adresom sjedišta u Vogošći, (ID broj 4200592490009), UNIS Udružena metalna industrija d. d. Sarajevo, ZELA d. o. o. Sarajevo, s ciljem izražavanja namjere u prodaji nekretnina, ponuđena nam je kupovina objekta u poslovno-industrijskoj zoni UNIS u Vogošći - piše u Elaboratu, koji je razmatran u Pošti, nakon čega su poduzete aktivnosti na kupovini ovog objekta.

Ključna riječ u ovom dokumentu je UTL. U pitanju je, dakle, kompanija čiji su suvlasnici, prema sudskom registru, ali i ID broju, TMR d. o. o. Sarajevo, te TMD Gradačac. Osnivači TMR-a, koji je suosnivač UTL-a Vogošća, su: Ada Novalić, kćerka premijera Fadila Novalića, zatim članovi iste porodice Azra, Munir i Naida Novalić, potom Nermin Džindić, federalni ministar energije rudarstva i industrije, te Samir Iskrić, šef Kabineta federalnog premijera Fadila Novalića. Drugi suvlasnik UTL-a je TMD Gradačac, čiji je direktor dugogodišnji poslovni partner Fadila Novalića – Sead Hanić.


Dakle, javno preduzeće koje je u vlasništvu Vlade Federacije namjerava kupiti zgradu čiji su čak i formalni osnivači i suvlasnici - kćerka federalnog premijera, federalni ministar i šef Kabineta federalnog premijera.

- Prvi put čujem da se kćerka premijera Novalića dovodi u vezu s objektom koji smo namjeravali kupiti - tvrdi direktor "BH Pošte" Mirsad Mujić.

No, dokumenti dokazuju da je Uprava "Pošte" informirana da se u pregovorima o kupovini/prodaji kao „predstavnik suvlasnika objekta“ pojavila Ada Novalić.

Vlasta Taljanović, sudski vještak građevinske struke, 3. jula ove godine dostavila je Upravi "BH Pošte" „procjenu tržišne vrijednosti nekretnine u Vogošći“. Na stranici broj 3 spomenutog nalaza navedeno je da se u svojstvu „predstavnika suvlasnika“ pojavljivala Ada Novalić, kćerka premijera Fadila Novalića.

- Uvid u dokumentaciju i objekt u prisustvu sudskih vještaka (Vlasta Taljanović i Namik Čolaković) i predstavnika suvlasnika (Ada Novalić, Sead Bekto), i naručioca "BH Pošte", dana 8. 6. 2018. godine - napisano je u nalazu vještaka, kojeg je angažirala upravo "BH Pošta".

Ada Novalić se, prema ovom dokumentu, na „uviđaju“ pojavila još i 27. 6. 2018. godine, dok je 12. 6. 2018. godine suvlasnike predstavljao Azem Huremović, koji je godinama bio prvi saradnik Fadila Novalića u kompaniji CIMOS.

Nakon obilazaka objekta i sastanaka s predstavnicima suvlasnika, vještaci građevinske struke procijenili su da zgrada koju "Pošta" namjerava kupiti vrijedi – 8,5 miliona maraka. Upravo je to iznos koji je naveden u prijedlogu odluke za Skupštinu dioničara "BH Pošte", koja bi trebala dati saglasnost na transakciju. Članove Skupštine dioničara imenuje – Vlada Federacije BiH s Fadilom Novalićem na čelu, zaključuje ''Žurnal.info''. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.