Međunarodna komisija za nestale osobe izrazila saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović

Avaz.ba
23.07.2018 15:38

Foto: Arhiv

Povjerenici i osoblje Međunarodne komisije za nestale osobe izrazili su svoje saučešće Udruženju "Majke Srebrenice", nakon što je u nedjelju, poslije duge bolesti, preminula predsjednica Udruženja Hatidža Mehmedović.

- Hatidža je predstavljala snage koje su učinile da "Majke Srebrenice" postanu snažna moralna sila i primjer za preživjele širom svijeta - izjavila je Bomberger. 

- Ona je odgovorila na zločin koji je počinjen nad njenom porodicom tako što je intenzivno tragala za pravdom. Ona je u sebi objedinjavala saosjećanje sa žrtvama i odlučenost traganja za istinom.

Hatidžin muž, dva brata i dva sina ubijeni su u genocidu 1995. godine. ICMP je pomogao u identifikaciji Hatidžine braće 2004. godine, a muža i dvojice sinova 2010. godine. Hatidža se vratila da živi u Srebrenici 2003. godine.

Od 2001. godine, nakon što je uvedena DNK analiza na osnovu masovnog sekvenciranja, ICMP je identificirao 6.940 od 8.000 srebreničkih žrtava. Ovaj proces identifikacije se nastavlja: 35 žrtava koje su identificirane u skorije vrijeme su 11. jula ova godine ukopane u Memorijalnom centru Potočari.

NA VRH