PODUHVATI

Izuzetan uspjeh bh. alpinističkog tima: Trinaestogodišnji Danin Jusko osvojio najviši vrh Evrope

Alpiniste pratilo izuzetno hladno vrijeme

Piše: S. NUMANOVIĆ

23.7.2018

Danin Jusko, 13-godišnjak iz Sarajeva, osvojio je jučer najviši vrh Evrope Elbrus u Rusiji.  

Planina Elbrus nalazi se u planinskom masivu Kavkaza i predstavlja opasni alpinistički izazov. Visoka je 5.462 metra.

Na čelu ekspedicije

Nakon što je prošle godine, kao najmlađi alpinist, osvojio 4.800 metara visok vrh Monblan, 13-godišnji Danin krenuo je na najveći evropski izazov i uspješno ga savladao.


Danin na vrhu Elbrusa sa zastavom BiH

Bio je na čelu brojne bh. ekspedicije i pripala mu je čast da je predvodi u pohodu na Elbrus. Kad su bili pred samim vrhom, Danin je potrčao, ispeo se, kleknuo i iz džepa izvadio zastavu Bosne i Hercegovine.

Danin je član Akademije borilačkih vještina Bushido i Sarajevske škole alpinizma.

Ušao je u historiju bh. alpinizma i planinarstva kao najmlađi bosanskohercegovački alpinist koji je izašao na vrh Elbrusa.

Danin je na ovaj način postao član klub veoma malog broja alpinista njegove generacije sa područja cijele Evrope koji su uspješno izašli na ovu visinu. Elbrus su ove godine osvajala 22 člana bh. alpinističke ekspedicije, što je još jedan svojevrsni rekord za ovaj sport u našoj zemlji.

Minus 30

Pratilo ih je izuzetno hladno vrijeme, a temperature su padale i do minus 30. Na sami dan uspona, brojni članovi ekspedicije iz više zemalja svijeta odustali su od pohoda, ali je bh. tim ostao jedinstven i svi su osvojili Elbrus.

U bh. ekipi bila je i 23-godišnja Jelena Simović kao najmlađa pripadnica nježnijeg spola iz BiH.


Simović i Jusko: Novi bh. rekord

Zevs okovao Prometeja 

Elbrus je inspiracija brojnih priča i legendi. Najpoznatija je ona prema kojoj je grčki bog Zevs okovao Prometeja na njenom vrhu da bi ga kaznio što je ukrao vatru i dao je ljudima.

Planinski vrh smješten je blizu granice Rusije i Gruzije. Godišnje u pokušajima da ga osvoji umre i do 30 alpinista. U pokušaju da je osvoje 2004. godine, 48 alpinista je tokom jedne noći izgubilo život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.