FEDERALNA MINISTRICA

Đapo: Niko u FBiH ne vrši nadzor u oblasti upravljanja otpadom, uredbe su u pripremi

Piše: Avaz.ba

23.7.2018

Edita Đapo (SBB), federalna ministrica okoliša i turizma, održala je radni sastanak s predstavnicima i osnivačima ovlaštenih operatera sistema EKOPAK i EKOŽIVOT, tokom kojeg su razgovarali o unapređenju sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

Kako ističe ministrica Đapo, cilj saradnje jeste unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom kako bi se osiguralo očuvanje prirodnih resursa i zaštita okoliša, ali i razvoj savremenih ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje ambalaže.

- Razgovarali smo o unapređenju sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. Krajem 2017. godine donesene su izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom kojim se predviđa da se oblast regulira uredbama - ističe Đapo te dodaje da su tri uredbe već spremne:

- Pripremili tri uredbe koje će se brzo naći pred Vladom. Te uredbe određuju jasan način plaćanja naknada od proizvođača i privrednika koji proizvode ili uvoze ovu vrstu otpada. I prema tome se definira način raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za ambalažu električnog i elektronskog otpada i izvještavanja o količini i vrsti ovih proizvedenih i uvezenih proizvoda - kaže ministrica.

Na sastanku su razmatrani i usaglašeni sadržaji uredbi koje reguliraju ovu oblast, a ministrica Đapo je pojasnila da njihovo donošenje ima za cilj da, u skladu s direktivama i praksom Evropske unije, budu utvrđeni jasni i precizni kriteriji obračuna i načina plaćanja naknada, definiranje načina raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni, električni i elektronski otpad, te izvještavanje o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda, način i rokovi izvještavanja.

- Za izmjene i dopune zakona odredili smo koji se otpad naziva posebnom vrstom otpada. Ove uredbe će regulirati ambalažu i ambalažni otpad, elektronski i elektronički otpad. Kasnije ćemo donijeti i uredbe koje će regulirati ostale vrste otpada kao što su otpadne gume, PCB materijali i slično - navodi Đapo.

Ističe i da je neophodno vođenje evidencija i izvještavanje, jer je to jedini način provjere i kontrole stvarnog stanja otpada s obzirom da se trenutno na tržište FBiH plasiraju hiljade tona ambalaže nepoznatog porijekla.

Izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji je usvojen krajem 2017. godine, predviđeno je uvođenje informacionog sistema upravljanja otpadom s podacima o svim vrstama otpada, infrastrukturi i subjektima koji će biti dati na upravljanje Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, čime će ovaj problem biti djelimično riješen, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- Važno je da ćemo sada uredbom definirati taj informacioni sistem koji će se nalaziti u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, istovjetan informacioni sistem bit će i u Fondu RS, jer je naša obaveza da u ovom predpristupnom periodu informiramo organizacije u EU, tačnije agenciju za ekologiju. Putem tog sistema unosit će se tačno koliko je uvezeno ovog materijala koliko je proizvedeno u BiH i gdje završava taj otpad - zaključuje Đapo.

Đapo, također, navodi da je najveći problem što u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji nadležna institucija koja bi vršila monitoring stanja u oblasti upravljanja otpadom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.