BIH

Cipras nakon sastanka sa Zvizdićem: Naša podrška stabilnosti, razvoju i evropskoj perspektivi BiH bila je i ostaje neupitna

M.H.

23.7.2018

Naša podrška stabilnosti, razvoju i evropskoj perspektivi BiH bila je i ostaje neupitna. Želio bih da podvučem da Grčka podržava teške napore koje ulažete u cilju pomirenja i stabilnosti kao i značajne reforme koje se odnose na vaše institucije, unaprjeđenje i jedan novi razvoj.

Kazao je to danas u Mostaru premijer Grčke, Aleksis Cipras, koji se uoči manifestacije „Mostar ne zaboravlja prijatelje”, posvećenoj obilježavanju 14 godina od obnove Starog mosta, sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem.

Cipras je podsjetio da je ovo prva posjeta jednog grčkog premijera BiH, poslije mnogo godina te se zahvalio na pozivu i mogućnosti da se sadržajnije razgovara o daljnjoj saradnji i razvoju odnosa ovih dviju zemalja. Također je istaknuo da je Grčka doprinijela ekonomski kako u odbrani i bezbjednosti tako i poslijeratnoj obnovi BiH, između ostalog pomogla je izgradnju i obnovu razrušenih mnogih školskih zgrada u Srebrenici, bolnicu u Sarajevu, Kasindolu, pravoslavnih crkava, džamija, a naravno i obnovu zgrade institucija BiH.

- Za mene je posebna čast da se nalazim u ovom historijskom gradu BiH, Mostaru, gradu koji je simboličan za mnogo toga, s jednim mostom koji je simboličan za mnogo toga. Prije svega smatram da je cilj ove moje posjete i da je dužnost političara da grade mostove a ne da uništavaju mostove među narodima. Mi smo ovdje da pokažemo da je naš cilj izgradnja novih puteva i mostova, na putu napretka i razvoja za naš region - naveo je Cipras. 

Kazao je da je s Zvizdićem razgovarao o aktiviranju Memorandum o razumijevanju iz 2013. kako bi podržali napore u oblasti prijenosa tehnologije.

- Što se tiče naših bilateralnih odnosa, ponovo smo pokrenuli nedavno zajedničku međuministarsku komisiju, organizirajući poslovni forum, a naše privredne i tregovinske komore su potpisale protokol o saradnji. Smatram da imamo značajne mogućnosti za promociju i unapređenje novih grčkih investicija u BiH, posebno bih se osvrnuo na sektore infrastrukturnih radova, transporta, energetike, poljoprivrednih proizvoda ali i turizma. 

Dogovorili smo se i da iskoristimo sve investicione mogućnosti, sve u cilju mira, stabilnosti i razvoja u našem regionu. Od posebnog značaje je razgovor o mreži jadransko-jonskoj, a tu je naša zajednička želja da u budućnosti imamo direktne letove na relaciji Atina-Sarajevo - kazao je Cipras, na konferenciji za novinare.

Zvizdić se zahvalio premijeru Grčke na pomoći koju je Grčka pružila BiH u posljednjih 20 godina, pogotovo na podršci našem putu ka EU.

Istaknuo je da je Grčka veliki zagovornik evropske BiH kazavši da je tokom sastanka bilo govora i o ekonomskoj saradnji dviju država.  

- Smatramo da možemo značajno povećati obim naše ekonomske saradnje - kazao je Zvizdić, dodajući da će predstavnici ministarstava dalje raditi na realizaciji uspostavljanja avio - linije Atina-Sarajevo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.